Op.Dr.Melih EROL Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı
BUGÜNKÜ YAZIMIZDA TOPLUMUMUZDA YAYGIN GÖRÜLEN BEL FITIĞINDA, MİKROCERRAHİ TEKNİĞİYLE YAPILAN AMELİYATLARIN %98 VARAN BAŞARI ORANI VEDE HASTA MEMNUNİYETİNDEN BAHSEDECEĞİZ.
AMELİYAT TEKNİĞİNE GİRMEDEN ÖNCE KISACA BEL FITIĞI NEDİR, NASIL OLUŞUR, BELİRTİLERİ NELERDİR,NASIL TEŞHİS KONUR,NASIL TEDAVİ EDİLİRİ ANLATALIM.
BEL BÖLGEMİZDE 5 ADET BEL OMURU BULUNMAKTA OLUP HER İKİ BEL OMURU ARASINDA KIKIRDAK YAPI (DİSK )BULUNMAKTA OLUP BU KIKIRDAK YAPILAR OMURGAYI TAŞIYAN FASET EKLEMLER BEL KASLARIYLA BİRLİKTE BİZİM VUCUDUMUZUN YÜKÜNÜ TAŞIRLAR.BİR NEVİ BU KIKIRDAK YAPIYI (DİSKLERİ) ARABANIN AMORTİSÖRLERİNE BENZETEBİLİRİZ.AĞIR YÜK KALDIRMA,DENGESİZ YÜK KALDIRMA,DÜŞME,TRAFİK KAZASI VS SONRASI BU DİSKLERE KIKIRDAK YAPININ ÜZERİNE AŞIRI YÜK BİNMESİ SONRASI BU KIKIRDAK YAPI YA KOPARAK OMURİLİĞİN İÇİNE GİRMEKTE YADA BOMBELESEREK OMURİLİĞE AYAĞIMIZA GİDEN SİNİRLERE BASI YAPMAKTA VE BEL FITIĞI OLUŞMAKTADIR.
EN SIK L4-5(DÖRDÜNCÜ İLE BEŞİNCİ BEL OMURLARI ARASI ) VEDE L5-S1(BEŞİNCİ BEL OMURU İLE KUYRUK SOKUMU KEMİĞİ SAKRUM ARASI ) MESAFELERİNDE OLUSMAKTADIR. BU İKİ MESAFEDE TÜM BEL FITIKLARININ YAKLAŞIK %82 Sİ GÖRÜLMEKTEDİR.NEDEN BU BÖLGEDE FAZLA GÖRÜLÜYOR SORUSU AKLIMIZA GELEBİLİR BUNUN CEVABIDA BEL OMURLARININ EN HAREKETLİ OLAN YERİ VEDE EN FAZLA YÜKÜN BİNDİĞİ YER BU İKİ OMURUN BULUNDUĞU DİSKLERDİR.
PEKİ BEL FITIĞI OLAN BİRİNDE HANGİ ŞİKAYETLER GÖRÜNÜR .BUNLAR
AĞRI:BEL AĞRISI,SAĞ YADA SOL KALÇAYA YADA İKİ KALÇAYA BİRDEN VURAN KALÇA AĞRISI,SAĞ YADA SOL BACAĞA YADA İKİSİNE BİRDEN VURAN BACAK AĞRISI OLABİLİR.BUNLAR TEK TEK YADA ÜÇÜ BİR ARADADA OLABİLİR.YANİ SADECE BEL AĞRISI YAPABİLECEĞİ GİBİ BEL KALÇA BACAK AĞRISI ÜÇÜDE BİR ARADA OLABİLİR.KALÇA VEDE BACAĞA VURAN AĞRI GENELDE İLERLEMİŞ FITIKLARDA OLUR.
PAREZİ(GÜÇ KAYBI ):HAFİF GÜÇ KAYBINDAN KISMİ YADA TAM FELCE KADAR GİDEBİLİR.KABACA L4-5 TE FITIK MEVCUTSA HASTA TOPUKLARI ÜZERİNDE L5-S1 MESAFELERİNDE FITIK MEVCUTSA AYAK APRMAKLARI ÜZERİNDE YÜRÜYEMEZ KISMİ FELCE BAĞLI AYAK DÜŞER.L1-2 VEDE L2-3 FITIKLARINDA UYLUKTA GÜÇSÜZLÜK BELİRGİN OLUR.
HİS KUSURU:L4-5 FITIKLARINA AYAK BAŞ VEDE İKİNCİ PARMAĞINDA OLABİLECEĞİ GİBİ L5-S1 FITIKLARINDA TÜM AYAK TABANINDADA OLABİLİR.İLERİ DÖNEM FITIKLARDA TÜM BACAĞA YAYILABİLİR.
İDRAR,BÜYÜK ABDEST KAÇIRMA,CİNSEL EREKSİYON PROBLEMLERİ :İLERİ DÖNEM FITIKLARINDA GÖRÜLEBİLİR.BUNLAR ORTAYA CIKTIĞINDA KALICI OLMAMASI İÇİN ACİLEN HASTA AMELİYAT EDİLEREK SIKIŞAN SİNİR DOKUSU RAHATLATILMALIDIR.
TANI:TANIDA EN ÇOK KULLANDIĞIMIZ LOMBER (BEL) EMARIDIR(MRI).YİNE YARDIMCI TANI YÖNTEMLERİMİZ LSVG(BEL RÖNTGENİ) ,EMG DİR.
TEDAVİ:TOPLUMUZDA HER BEL FITIĞI AMELİYAT EDİLİYOR GİBİ BİR YANLIŞ BİLGİ MEVCUT.TÜM BEL FITIKLARININ %15 CERRAHİ OLARAK TEDAVİ EDİLMEKTE.DİĞERLERİ İLAÇ TEDAVİSİ+İSTİRAHAT+FİZİK TEDAVİ+ENJEKSİYON YÖNTEMLERİ+RADYOFREKANS LAZER YÖNTEMLERİ VS GİBİ BİR ÇOK YÖNTEMLE TEDAVİ EDİLEBİLMEKTEDİR.FITIĞIN HANGİ YÖNTEMLE TEDAVİ EDİLECEĞİNE BEYİN CERRAHİSİ UZMANLARI VEDE FİZİK TEDAVİ UZMANLARI KARAR VERMEKTEDİR.
FITIK EXTRÜDE(PATLAMIŞ FITIK), SEKESTRE (PARÇA KOPUP OMURİLİĞİN İÇİNE GİRMİŞ SERBEST PARÇA) İSE HASTANIN MUAYNESİNDE BACAĞINDA GÜÇ KAYBI (KISMİ FELÇ ) HİS KUSURU İDRAR BÜYÜK ABDEST KAÇIRMA İDRARINI YAPAMAMA ZORLANMA CİNSEL EREKSİYON PROBLEMLERİ BAŞLAMIŞ AĞRISI İLAÇLARLA GEÇMİYORSA MUTLAKA ACİL OLARAK AMELİYAT EDİLMELİDİR.
BEL FITIĞI AMELİYATLARINDA EN MODERN VEDE EN YÜZ GÜLDÜRÜCÜ YÖNTEM MİKROCERRAHİ TEKNİĞİDİR.İŞİNİN EHLİ BİR CERRAH TARAFINDAN UYGULANDIĞINDA %98 BAŞARISI OLAN BİR AMELİYAT YÖNTEMİ OLUP HASTA AMELİYATTAN 6 SAAT SONRA YÜRÜMEKTE BİR GECE HASTANEDE KALMAKTADIR.10 GÜNLÜK BİR İSTİRAHAT DÖNEMİNDEN SONRA NORMAL HAYATINA DÖNMEKTEDİR.
YİNE MİKROCERRAHİ TEKNİĞİ SPİNAL ANESTEZİ İLE KOMBİNE EDİLEREK BU TÜR AMELİYATLAR HASTAYI UYUTMADAN HASTAYLA KONUŞARAKTA YAPILABİLMEKTEDİR.
NEDİR MİKROCERRAHİ TEKNİĞİ:Yaklaşık altmış yıldır uygulanmakta olan klasik bel fıtığı ameliyatları sonucu hastaların tam olarak iyileşememeleri, uzun süre ağrı çekmeleri, işlerine geç dönmeleri cerrahları bu konuda arayışlara yöneltmiştir ve yirmi iki yıl önce Caspar ve Yaşargil tarafından mikrodiskektomi metodu bulunmuştur. Mikrodiskektomi hastaların ayağa kalkış ve işlerine dönüş süreçlerini kısaltmış, fakat özel eğitim, özel mikroskop ve özel aletler gerektirdiğinden arzu edilen düzeyde yaygınlaşamamıştır. Bu nedenle halk arasında bel fıtığı ameliyatından sonra sakat kalırım, normale dönemem korkusu oldukça yaygın bir şekilde devam etmektedir. Bel fıtığında uygulanan mikrocerrahi metoduyla hastalar ameliyat olduktan altı-yedi saat sonra ayağa kalkıp yürümekte ve bir gece hastanede yattıktan sonra evlerine gidebilmektedir.
Bu metot sayesinde sadece bir buçuk-iki santimlik bir kesi yapılmakta ve ameliyat sonrası cilt yüzeyine dikiş konmamaktadır. Ameliyatın gelişmiş mikroskoplar altında yapılması ameliyat bölgesindeki sinirlerin 25 veya 40 büyütmeyle görülmesini, böylece sinirlere hasar verme riskini sıfıra indirmeyi sağlamaktadır. Halen bu metotla bel fıtığı ameliyatları korkulu rüya olmaktan çıkmış, bel fıtığı olan hastaların hastalıkları nedeniyle üzüntüye kapılmalarını önlenmiştir. Hastalar ameliyat oldukları gün veya ertesi gün taburcu olabilmekte, bir hafta içinde de normal yaşantılarına dönebilmektedirler. Bazı hastalar ise ameliyattan değil narkoz almaktan korkmaktadırlar. Birçoğunda uyuyup bir daha uyanamama korkusu vardır. Epidural anestezinin bel fıtığı ameliyatlarında da kullanılması ile bu korku ortadan kaldırılmış, artık bel fıtığı ameliyatları konuşa konuşa yapılır hale gelmiştir.
iletişim: op.dr.meliherol@hotmail.com
bilgi: www.drmeliherol.com