Advert
https://www.sakaryadetayhaber.com/files/uploads/user/6107f0a7614917c3c78a74ebe45f00ca-616edffbe5bfa4fdf722.jpg
Olgun Sert

İÇİŞLERİ BAKANI’NA ÇAĞRI...

14-08-2023 14:38

Adına düzensiz göçmenler, mülteciler, sığınmacılar, kaçak giriş yapanlar diyelim ya da ne dersek diyelim ülkemizde olduğu gibi şehrimizde de binlerce yabancı ülke vatandaşları yaşıyor. Bu yabancı ülke vatandaşlarının her birinin ayrı bir hikayesi var. Ben bu hikayelere girmeyeceğim ama dikkatleri çeken bazı hususlara da değinmeden geçemeyeceğim.

 

Şehrimizde bulunan ve büyük çoğunluğu Suriyeli olan kişilerin vasıfsız ve günübirlik işler dışında bazı sokaklarımızda kümeleşmeye başladıklarını, kendi gelenek, görenek ve kültürleri doğrultusunda yaşam ortamları oluşturduklarını, hatta dükkan, fırın gibi işletmeler açarak ticari faaliyetlerde bulunduklarını görmeye başladık.

 

Bütün bunlara ilave olarak bir şey daha görmeye başladık. Cadde ve sokaklarımızda yerli ve 2.el olmalarına rağmen bol bol “MA” (Misafir Araç) plakalı araçlar görmeye başladık. Özel ihtisas konusu olduğu için “MA” plakalarının ne olduğunu ve nasıl alındığını herkes bilmeyebilir. Bilen birisi olarak bu konuyu biraz açmamda fayda olacağını değerlendiriyorum.

 

 “MA” Plakaları 27.10.1999 tarihli 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 130 ve 131.maddelerinden yararlanmak suretiyle,Gümrük Kanunu’na istinaden çıkarılmış 07.10.2009 tarih ve 27369 mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gümrük Yönetmeliği’nin 376/1 maddesinde tanımlanan,yabancıların ikamet yerlerinde adlarına kayıtlı özel kullanımlarına mahsus taşıtların ülkemizde kullanabilmelerini sağlayan esaslar doğrultusunda verilebilmektedir. Bu plakayı alabilmek için “Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi”( Y.T.G.G.K.) ile ülkemize giriş yapılması gereklidir. Kısacası “MA” plakası alacak şahıs yabancı ülkedeki ikameti üzerinden kendi şahsına kayıtlı araçla gümrük kapılarından ülkemize giriş yapmak zorunluluğu yanında diğer şartlar uygunsa aracına “MA” (Misafir Araç) plakası alabilmektedir.

 

Kısacası yurt dışından araç getiren bir yabancı o arabanın sahibi değilse MA plakası alamaz. Yani aracın ruhsatında ilgili yabancının aracın sahibi olarak gözükmesi gerekmektedir. Buna ek olarak, devletin belirlediği bir teminat tutarı ya da banka teminat mektubu Turing Kurumu’na yatırılması gerekmektedir.

 

Araçlar üzerinden alınan önemli vergiler MA plakaya sahip araçlara uygulanmaz. Türk vatandaşı olup çifte vatandaşlığı bulunanlara dahi verilmeyen misafir araç (MA) plakaları Suriyeli veya diğerlerine nasıl verilebilmektedir?

 

Şimdi akıllara gelen ve cevap arayan soru şu: Ülkemizde bulunan Suriye kökenli şahısların ve benzerlerinin kullandığı ve tamamına yakını ülkemiz iç piyasasında kullanılan ve temin edilen 2. el otomobil vasfındaki bu araçlara, motosikletlere, elektrikli araçlara, üç tekerlekli kağıt toplayıcı araçlarına bu “MA” Plakaları nasıl verildi? Eğer bilmediğimiz özel bir bakanlık genelgesi varsa dahi kanuna aykırı genelge nasıl oluyor, bu anlaşılır gibi değil.

 

Türk tarihine baktığımızda millet olarak hep mazlumun, düşkünlerin, zorda kalanların, ezilenlerin, katliama maruz kalanların yanında olmuş; onlara kol kanat gererek korumamız altına almışız ama şu anki mevcut durumu hayatın olağan akışı çerçevesinde görmemiz biraz saflık olur.

 

Ülkemizde yerli veya yabancı her gerçek veya tüzel kişiler ticaret yapar, yapmalıdır da: Ancak her alanda olduğu gibi bu alanda da her şey kanuni esaslar çerçevesinde olmalıdır. Kim olursa olsun ticari faaliyette bulunacak yerli veya yabancı kişiler faaliyetlerini kaçak ve haksız rekabet ederek, vergi sorumluluğundan muafmış gibi yapamaz; yapmamalıdır.

 

Ülkemiz genelinde olduğu gibi şehrimizde bulunan mülteci, göçmen, sığınmacı adına ne dersek diyelim belli bölge ve sokaklarımızda kümelenmeye, yavaş yavaş kendi sosyal ve kültürel yaşam yanında düzenlerini kurmaya başladılar. Bu konuda ulusal ve yerel düzeyde tedbirler almamızda, belli bölgelerde kümeleşen yabancı nüfusun geciktirilmeden seyreltilmesi her yönüyle zorunluluk göstermeye başladı. Bakmak ile görmek arasındaki farkı fark etme zamanı, umarım çok geç kalmayız.

 

(Yayınlanan yazılar, köşe yazarlarının kendi şahsi görüşüdür.)

 

Neler Söylendi?