GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-03-2023 12:32

‘Yeni ALTAY’ Tankı TSK’de test için gün sayıyor

‘Yeni ALTAY’ Tankı TSK’de test için gün sayıyor

Yerli mühendis grubu ve işçileri ile geliştirilen, TSK envanterine girmesi için üretilen ALTAY Tankı, basın mensuplarına tanıtıldı. 

Tamamı yerli ve milli üretim olan Yeni Altay tankının sahaya ineceği tarih belli olurken gözler, dünyaca ünlü Ana Muharebe Tankı (AMT) üreticileri ABD ve Almanya'nın M1 Abrams ve Leopard 2'den farklı olduğu noktalar oldukça dikkat çekti. Emekli Tankçı Albay Murat Kaymakçılar ise Yeni ALTAY'ın tarihi sürecini ve Türk ordusuna katacağı yenilikleri anlattı. 

Yüzde 100 yerli ve milli üretimi gerçekleştirilen ALTAY tankı ile ilgili heyecanlandıran gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Motorlarının fikri mülkiyeti ve tasarımı Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'na ait olan ALTAY tankının sahaya ineceği tarih belli oldu.

İkinci Dünya Savaşı’nda efektifliğinin zirvesinde kullanılan ve o günden itibaren savaş denilince akla gelen tanklar, günümüzde hala sıkça kullanılmaya devam ediyor.

23 NİSAN’DA TSK’YA TESLİM EDİLECEK

Türkiye’nin bu alanda en büyük atılımlarından biri de TSK’ya bağlı fabrikanın 25 yıllığına BMC şirketine kiralanması ile başladı. Fabrikada 21 Ağustos 2019 tarihinde başlayan ALTAY tankı üretiminde 120’si TSK personeli olmak üzere 1194 kişi çalışıyor. 

Şu ana kadar BMC, Arifiye’de 5 adet ALTAY Tankı üretti. Halihazırda 2 adet Yeni Altay Ana Muharebe Tankı (AMT), teslimata hazırlanıyor. Güney Kore’den tedarik edilen güç grubu entegre edilen bu iki tankın, 23 Nisan 2023 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyor.

 

Turan AteşTuran Ateş