Veteriner Hekimler Odasından "Zamları biz yapmıyoruz" açıklaması geldi. Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Volkan TOKER tarafından basın kuruluşlarına gönderilen yazılı açıklamada önemli bir konuya açıklık getirildi. İşte Toker'in o açıklaması:
"Dün açıklanan tarımsal girdi fiyat artışları endeksine göre bazı basın yayın organlarında Veteriner Hekimlik hizmetlerindeki artışın en yüksek artış kalemi olduğu kamuoyuna açıklanmıştır. Konuya hakim olmayan vatandaşlarımızda ise bu artışlardan veteriner hekimleri sorumlu olduğunu düşüncesi oluşmuştur.
Oysa ki tarımsal girdi fiyatları endeksi belirlenirken iki ana grup olarak tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi ve tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi olarak ayrı kalemlerde belirlenir. Veteriner Hekimlik hizmetlerinin de içinde olduğu tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksinde yıllık artış %41,22 olarak açıklanmışken, diğer girdi maliyetlerini oluşturan alet, ekipman, makine ve yapı malzemeleri gibi tarımsal yatırıma destek sağlayan mal ve hizmetler endeksindeki artış %74,88 olarak açıklanmıştır ve bu artış oranı çok daha yüksektir.
Yine açıklanan endekste veteriner hekimlik hizmetleri kalemi altında belirlenen rakamı oluşturan girdiler ilaçlardaki fiyat artışları, ulaşım masrafları ve benzeri kalemlerdeki artışlardan da direk olarak etkilenen bir değerdir. Artış basında yer aldığı haliyle sadece Veteriner Hekimlerimizin verdiği hizmetlere dair olarak aldığı uygulama ücretlerinde bir artış olarak anlaşılmış fakat yukarıda belirttiğimiz gibi bir çok farklı parametreden etkilenmektedir.
Veteriner hekimlik hizmetlerinde de ne yazık ki ülkemizde yaşanan enflasyonist ortam nedeniyle elbette ücret artışları olmuştur fakat diğer kalemlerdeki artış oranları göz önüne alındığında Veteriner Hekimlik hizmetlerindeki artış ilaçlar, yakıt giderleri, kira giderleri, personel giderlerine nazaran daha düşük bir oranda kalmış ve bu oranın düşük kalması sahada çalışan meslektaşlarımızın talepleri doğrultusunda şekillenmiştir. Zaten birçok ekonomik sıkıntı çeken üreticilerimize yardımcı olmak adına olması gerekenden daha az olarak belirlenen uygulama ücretleri Veteriner Hekimlerimizin her zamanki gibi üreticilerimizin yanında ve destekçisi olmaya devam etme isteğinden kaynaklanmaktadır. Yıllardır yetkililer her ne kadar görmemezlikten gelse de veteriner hekimler verdikleri hizmet karşılığında tuttukları veresiye defterleri ile hayvancılık yapan üreticimizin en büyük finansal dayanaklarıdır.
Fakat hayvancılık alanında tarımsal girdi maliyet artışlarında veteriner hizmetleri kaleminde şekillenen artışın sebeplerinin de iyice irdelenmesi ve bir an önce önlem alınması gerektiği bir gerçektir.
Biz Veteriner Hekimler olarak ülke hayvancılığın sorunlarını sahada yaşayarak görüyor ve yetkilileri bir kez daha uyarmak istiyoruz.
Artan yem fiyatları ile üreticimiz kaliteli ucuz yem maddelerine ulaşamamakta bu yüzden ne yazık ki hayvanlar yeterli ve dengeli beslenememektedir. Bu durum hem hayvanlarda verim kaybına hem de çeşitli hastalıklara yol açmakta bu nedenle hayvanların daha fazla sağlık hizmetine muhtaç kalmasına kaçınılmaz olmaktadır.
İlaç konusunda dışa bağımlı olmamız ve ilaç fiyatlarındaki artışın kur ve enflasyon artışlardan bağımsız olarak daha fazla ve kontrolsüzce artış göstermesi de girdi fiyatlarının artmasında önemli bir etkendir.
Ayrıca hayvancılık politikalarımızdaki yanlış uygulamalar nedeniyle sürekli yurt dışından getirilen ithal hayvanlarla ülkemizde daha önce görülmeyen hayvan hastalıklarının görülmesi, geçtiğimiz yıl yaşadığımız ŞAP hastalığında da gördüğümüz gibi yeni varyantların ülkemizde görülmesi hayvanların daha sık sağlık hizmetine ve tedaviye ihtiyaç duymasına yol açmaktadır.
Yukarıda kısaca bahsettiğimiz birkaç neden bile tarımsal girdi fiyat artışları endeksinde veteriner hizmetlerindeki fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu gösterir niteliktedir.
Biz veteriner hekimler olarak bir kez daha Tarım ve Orman Bakanımıza ve tüm yetkililere sesleniyoruz. Bir an önce ithalata dayalı hayvancılıktan vazgeçilmeli, yerli üreticilerimiz yeterli ve yerinde desteklerle desteklenerek hayvancılığa geri dönmesi sağlanmalı, yem maddelerinin üretimi arttırılmalı, üreticimizin ucuz ve kaliteli yeme ulaşması kolaylaştırılmalı, meralar yeniden ıslah edilmeli, ilaç fiyatlarındaki kontrolsüz artış incelenmeli ve yerli ilaç üretimi desteklenmelidir. Aksi takdirde bu artışların önüne geçilemeyecek ve durum yarın bugünkünden daha kötü olacaktır. Kamuoyuna saygılarımızla."