GÜNCEL
Giriş Tarihi : 30-01-2023 15:06

Utanç davasında duruşma günü!

Utanç davasında duruşma günü!

Hiranur Vakfı Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi 6 yaşındayken 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirmesi nedeniyle açılan davaya başlandı. Kartal'daki Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya; tutuklu sanıklar Gümüşel ve İstekli getirilirken, tutuksuz sanık anne Fatıma Gümüşel ise katılmadı. Dava öncesi duruşma salonu önünde avukatlar ile güvenlik görevlileri arasında tartışma çıktı.

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında zorla evlendirilmesi ve sistematik cinsel istismara maruz bırakılmasına yönelik davanın ilk duruşması  adliye önündeki basın açıklamaları ardından Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün başladı. 

Duruşmaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstanbul Barosu, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ile Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’nin (UCİM) avukatları da katıldı. Milletvekilleri de duruşmayı izledi. Duruşmaya Türkiye Barolar Birliği (TBB) yönetim kurulu üyeleri ve İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç ile 40 ilin barolarından temsilciler de katıldı.

AVUKATLARDAN MAHKEME BAŞKANINA TEPKİ

11.10: Saat 10.00'da başlaması beklenen duruşma saat 11.10’da başladı. Mahkeme, iddianameyi okumadan önce avukatların katılma taleplerini aldı. Duruşmadaki avukatlar, mahkeme başkanının usule aykırı davrandığını, öncelikle iddianamenin okunmasını, ardından katılma taleplerinin sorulmasını talep etti. Talepleri değerlendirmeyen mahkeme, katılma taleplerini almaya devam etti. Avukatlar ise mahkeme başkanına, “Sizi kınıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

ANNE GÜMÜŞEL KATILMADI

11.00: Mahkeme salonunun yeterli büyüklükte olmaması nedeniyle duruşma konferans salonuna alındı. Tutuklu sanıklar Gümüşel ve İstekli duruşmaya jandarma eşliğinde getirildi. Tutuksuz sanık anne Fatıma Gümüşel ise duruşmaya katılmadı. Mağdur H.K.G. de daha önce talimatla ifadesinin alınmış olması nedeniyle duruşmaya katılmadı.

DURUŞMA ÖNCESİNDE ADLİYE KORİDORLARINDA GERGİNLİK

10. 45: Duruşma öncesinde, mahkemenin bulunduğu koridor bariyerlerle kapatıldı ve basın mensupları koridora alınmadı. Bazı avukatlar, basın mensuplarının da koridora alınmasını istedi. Ancak adliyenin özel güvenlik görevlileri buna izin vermedi. Avukatlar ile güvenlik görevlileri arasında bu nedenle tartışma yaşandı.

DESTEK VE PROTESTO İÇİN TOPLANDILAR

10.00: Dava öncesi adliye önünde farklı gruplar toplandı. Olayı protesto için eylem yapanların yanı sıra  Hiranur Vakfı Üyeleri de adliye önünde geldi. Grup sloganlar atarak tekbir getirdi. Sanıklardan Yusuf Ziya Gümüşel'e destek pankartı da açıldı. Gruplar nedeniyle polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı.

Cumhuriyet

Turan AteşTuran Ateş