GÜNCEL
Giriş Tarihi : 03-11-2022 14:38

Tüpraş’ın milyarlık projesi için iptal kararı

Tüpraş’ın milyarlık projesi için iptal kararı

Tüpraş tarafından kurulacak ve bedeli ise 4 milyar 386 milyon 792 bin lira olan proje ile ilgili ÇED olumlu kararı, Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği tarafından açılan dava sonrası iptal edildi.

Türkiye'nin en büyük sanayi tesisi olan Tüpraş yeni bir proje hazırladı. Tüpraş’ın ana faaliyet konusu olan akaryakıt üretiminde, 2014 yılında devreye aldığı Fuel-oil Dönüşüm Projesine paralel özelliklerde yeni bir projenin tesis edilmesi planlanıyor.  Buna göre, Tüpraş İzmit Rafineri Müdürlüğü kompleks sahası sınırları içerisinde “Siyah Ürün Dönüşüm Tesisi (Resid Upgrading) ve Depolama Tankları Kapasite Artışı Projesi” planlanmakta. Tüpraş’ın mevcut rafineri sahası içinde yapılacak olan yeni tesis ile ilgili inşaat çalışmanın bu yıl sonu başlaması bekleniyor. Proje bedeli ise 4 milyar 386 milyon 792 bin lira olarak açıklandı. 

İPTAL EDİLDİ

Siyah Ürün Dönüşüm Tesisi (Resid Upgrading) ve Depolama Tankları Kapasite Artışı Projesi ile ilgili ÇED olumlu karar verilmişti. Bu kararı ise Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği yargıya taşıdı. Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı, açmış oldukları dava neticesinde TÜPRAŞ Siyah Ürün Dönüşüm Tesisi ve Depolama Tankları Kapasite Artışı projesi için Bakanlığın verdiği ÇED olumlu kararının iptal edildiğini açıkladı.

“ALINAN KARAR EMSAL OLACAKTIR”

Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı konu hakkında yapmış olduğu açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Derneğimizin başından sonuna takip ettiği, “TÜPRAŞ Siyah Ürün Dönüşüm Tesisi ve Depolama Tankları Kapasite Artışı” projesi için Bakanlığın verdiği ÇED OLUMLU KARARI açtığımız dava neticesinde İPTAL edilmiştir. İptal Kararı projenin inşaatı ve üretiminde mevcut emisyonlarda artışa yol açacağı ve denize yapılacak deşarjların denizel ekolojiye olumsuz etkileri değerlendirilmediğinden alınmıştır. Anılan emisyonlar bugün Kocaeli'de istisnasız herkesin yaşadığı solunum, dolaşım, metabolizma hastalıklarının yani sağlık sorunlarımızın temel sebebidir. Yine müsilajın nedenlerinden birisi de sanayinin denize yaptığı deşarjlardır. Bu anlamda alınan karar emsal olacaktır. Çevre mücadelesi veren bizler için önemli bir kazanım olduğu gibi benzer mücadelelere girişmek isteyenlere cesaret verici olmasını diliyoruz.

“ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRDİK”

Kocaeli’ni denizi, havası, suyu, toprağıyla tüm unsurlarıyla birlikte gelecek nesillerimiz için savunmaya devam edeceğiz.  Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşaması ve korunması anayasal hakkımız olduğu gibi hem bizlerin hem de bizi yöneten görevidir. Bizler vatandaşlar olarak bu davayı açıp iptal kararını alınmasını sağlayarak üzerimize düşen görevi yerine getirdik, şimdi görev mahkeme kararını uygulaması için bizleri yöneten atanmış ve seçilmişlere düşmektedir.”

Kocaeli Koz

Turan AteşTuran Ateş