karasu
Giriş Tarihi : 07-04-2022 19:20

Soytekinoğlu yeniden müftü oldu

Soytekinoğlu yeniden müftü oldu

Akçakoca müftüsüyken misafir olarak geldiği Karasu'da verdiği vaazda Selanik göçmenlerine Sabetayist diyen ve kamuoyunda yükselen tepkilerin ardından açığa alınan eski Akçakoca Müftüsü Şaban Soytekinoğlu’nun Uşak iline müftü olarak atandığı ortaya çıktı.

Akçakoca eski Müftüsü Şaban Soytekinoğlu, geçtiğimiz yıl mayıs ayında davetli olarak geldiği Karasu'da Kabakoz İsmail Sadi Camisinde cuma namazı öncesinde vaaz verdi.

O dönem gündemdeki Filistin olayları ve Yahudilere değindiği vaazında müftü Soytekinoğlu, Selanik göçmenlerinin yüzde 90’ının Sabetayist olduğunu ve Müslüman olmadığını söyledi.

"ASLINDA MÜSLÜMAN DEĞİLLER"

“Yüzde 90’ı Selanik göçmeni ve Sabetayist. Ne demek Sabetayist? Müslümanlığa girmiş gözüken Yahudiler. Aslında Müslüman değil” ifadelerini kullanan müftü, ardından Gezi olaylarıyla bağlantı kurdu.

ALİ KOÇ ERBAŞ'A MEKTUP YAZDI

Ali Koç da basında yer alan haberlerin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'a bir mektup yazarak; "Kutsal mekanımız olan camilere bu nefret söylemini taşımak, hem de tamamen yalan yanlış bilgilerle ve iftiralarla bunu yapmak, hem çok üzücü hem de ürkütücü. İnsanlığın barışını savunması gereken bu zor günlerde umut aşılaması ve birleştirmesi beklenen bir din görevlisi nasıl bu kadar sorumsuzca davranabilir? İnanın bir cevap bulamıyorum. Kul hakkına girmeden, yalan söylemeden, iftiradan sakınarak yaşama sorumluluğuna sahip bir ailenin temsilcisi olarak derinden hissettiğim gönül kırgınlığımı sizinle paylaşmak istedim." ifadelerini kullanmıştı.

TBMM BAŞKANI MÜDAHİL OLDU: "AÇIĞA ALINDI"

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Akçakoca Müftüsünün, bütün Rumeli muhacirlerini ve göçmenlerini itham eden konuşması çok yanlıştır, cahilcedir. Diyanet İşleri Başkanlığımız konuyla alakalı gereken adımları atmış, soruşturma açmış ve sözü edilen kişiyi açığa almıştır" dedi.

İDDİANAMEDE CEZA İSTENDİ

Müftü Şaban Soytekinoğlu, hakkında “halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alanen aşağılama” suçundan iddianame hazırlandı. Ekim ayında kabul edilen iddianamede Soytekinoğlu hakkında, 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası öngörüldü.

"BEN DİN ALİMİYİM"

O dönem Cumhuriyet gazetesinin edindiği bilgiye göre Soytekinoğlu, ifadesinde, “Selanik göçmenlerini değil, Selanik üzerinden Anadolu’ya gelen Yahudileri” kastettiğini savunarak “Ben din âlimiyim” dedi.

Müftü hakkında açılan davanın 4.celsesi geçtiğimiz günlerde Karasu 1.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

AVUKATI "DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ" DEDİ

Duruşmayı takip eden karasuhaberleri'nde yer alan habere göre; duruşmaya Soytekinoğlu’nun müdafisi Avukat Kasım Yavuzyiğit ile Ali Koç’un vekil avukatı katıldı.

Soytekinoğlu’nun avukatı Kasım Yavuzyiğit, önceki savunmalarını tekrar ettiklerini belirtti ve şu ifadelerde bulundu:

“Ceza hukukun ve ispat kurallarının bu davamızda da uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Sosyal medyada sesi fazla çıkan kesimin etkisi altında kalmadan hareket edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Düşünce ve ifade özgürlüğünün bu olayda dikkate alınmasının zaruri olduğunu değerlendiriyoruz. En doğru, en adil kararın verileceğini ifade etmek istiyoruz. Bu nedenle müvekkil hakkında beraat kararı verilmesini talep ediyoruz”

ALİ KOÇ'UN AVUKATI CEZA İSTEDİ

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un avukatı da geçmiş beyanlarını tekrarladıklarını belirterek Şaban Soytekinoğlu’nun alt sınırdan uzaklaşılarak cezalandırılmasını talep ettiklerini ifade etti.

İddia makamının da bir önceki celsede verdiği mütalaayı tekrar etmesi üzerine hakim kararını açıkladı.

BERAAT KARARI

Şaban Soytekinoğlu’nun “Halkın bir kesiminin sosyal, sınıf, din, mezhep, cinsiyet bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılamak” suçuyla açılan davasında CMK 223/2-a maddesi gereğince beraatine karar verildi.

YENİDEN MÜFTÜ OLMUŞ

Soruşturma kapsamında o dönem müftülük görevinden alınan Şaban Soytekinoğlu’nun geçtiğimiz ay Uşak Karahallı İlçe Müftülüğüne atandığı öğrenildi.

akçakocatv

Hülya SÜRÜCÜ

Turan AteşTuran Ateş