SİYASET
Giriş Tarihi : 07-11-2023 15:40   Güncelleme : 07-11-2023 15:51

Sapancalı eski bakan: "AB Geri Kabul Anlaşması yırtılıp atılmadan dış politikada yeni bir sayfa açılamaz"

Sapancalı eski bakan:

Sapancalı eski içişleri bakanı Sadettin Tantan "AB Geri Kabul Anlaşması bir an evvel yırtılıp atılmadan dış politikada yeni bir sayfa açılamaz" dedi. Yurt Partisi genel başkanı Tantan. sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"İsrail, Gazze’deki mültecileri barındırması karşılığında Mısır’ın tüm dış borçlarını ödemeyi teklif ederken, AB-Türkiye anlaşması yıllık 3 milyar Avro karşılığında imzalandı.

Bu akıl almaz anlaşmadan geri çekilmemizin önünde hukuki bir engel yok. Tek engel tutsak, basiretsiz, tutarsız siyasi anlayıştır. Türkiye’yi sığınmacı üssüne çevirerek hem demografimize hem de ekonomimize zarar veren zihniyetin Ortadoğu denkleminde strateji üretmesi olanaksızdır.

İsrail-Hamas çatışmasının tek kaybedeni ne yazık ki Türkiye olmak üzere. Dış politikada tutarlı, akılcı, güçlü olunmadığı sürece kazanım elde edilmesi mümkün değildir. Bunu tersine çevirmek için TBMM’nin insiyatif alarak AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması’ndan çekilmesi elzemdir.

Bu anlaşma iptal edildikten sonra yeni bir denklem oluşacak, Türkiye bölgesel lider vasfını kullanarak hakimiyetini oluşturabilecektir. Ülkemizde NATO’nun ve ABD’nin kullanımında olan üslerdeki yabancı varlıkların gerekirse tasfiye edilebileceği hatırlatılmalıdır.

NATO ve ABD’ye yapılacak hatırlatma güçlü bir uyarı ve mesaj olacaktır. ABD ve müttefikleri Doğu güvenliğini sağlamak istiyorlarsa Türkiye ile iyi geçinmek zorunda olduklarını unutmamalıdır. ABD ve AB ile gerçek bir yüzleşme yapılması artık zaruri bir durumdur.

Türkiye; mevcut politik denklemi değiştirerek ikili veya çoklu anlaşmalarla, bölgesel kazanımlara odaklanarak 20 yılda dış politikada kaybedilen gücü, prestiji geri kazanabilir. Türk Kimliği’ni bölgenin en büyük gücü olmaktan kimse alıkoyamaz"

Sapancalı eski bakanın Twitter hesabından yaptığı açıklamalarına çok sayıda yorum geldi. 

 

 

adminadmin