Marmara Bölgesi’nin en büyük doğal su kaynağı olan Sapanca Gölü'nde su seviyesi kuraklık nedeniyle son 5 yılın en düşük seviyesi olan 30,13 metreye indi. Kıyıdan 18 metre çekilen gölde iskeleler susuz kaldı, kayıklar karaya oturdu, tasarruf çağrısı yapıldı.
Marmara Bölgesi'nin en büyük doğal kaynağı Sapanca Gölü, kuraklık nedeniyle son yılların en düşük seviyesine geriledi.
SU SEVİYESİ 30,13 METREYE DÜŞTÜ
Sakarya ve Kocaeli'nin en önemli içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü'nde su seviyesi, kuraklık ve yüksek sıcaklıklar sebebiyle son 5 yılın en düşük seviyesi olan 30,13 metreye kadar indi.
Göl kıyılarında su çekilmesiyle birlikte iskelelerin büyük bir kısmı susuz kaldı, kıyıda deniz kabukları belirdi, kayıklar ise karaya oturdu.
GÖL KURAKLIKTAN CİDDİ ETKİLENDİ
Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve yetersiz yağışlar nedeniyle birçok su kaynağı gibi Sapanca Gölü de ciddi şekilde etkilendi.
3 milyon insanın içme suyu ihtiyacını karşılayan göl, bilinçsiz sulama ve kaçak kullanım gibi faktörlerin de etkisiyle alarm veriyor.
SU KAYNAKLARINDA ÖNEMLİ DÜŞÜŞ
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nden (SASKİ) alınan verilere göre, maksimum doluluk seviyesi 32,20 metre olan Sapanca Gölü'nde su seviyesi, 2023 yılında 31,57 metre olarak ölçüldü.
Bu değer 2022’de 31,38 metre, 2021’de 31,53 metre, 2020’de 30,71 metre ve 2019’da ise 31,53 metre olarak kaydedilmişti. En son 2014 yılında yaşanan kuraklıkta göl seviyesi 29,64 metreye kadar düşmüştü.
YETKİLİLERDEN TASARRUF ÇAĞRISI
SASKİ yetkilileri, su kaynaklarının sınırsız olmadığını belirterek vatandaşları suyun tasarruflu kullanımı konusunda uyarıyor. Kış aylarında beklenen yağışların göldeki su seviyesini artırması umut ediliyor.
Sapanca Gölü'ndeki kuraklık nedeniyle etkilenen alanlar, dronla görüntülenerek kamuoyuyla paylaşıldı.
OdaTV