arifiye
Giriş Tarihi : 22-12-2022 14:32   Güncelleme : 22-12-2022 15:08

Özen: "O müdür derhal görevden alınmalı"

Özen:

Sakarya'nın Arifiye İlçesinde Ekrem Oba Ö.O. 'da okuyan Engelli Kaynaştırma Öğrencisi A.İ.K 'nın, nöbetci öğretmen B.Y tarafından darp edildiği öne sürüldü. Yenihayat Paralimpik Spor Kulübü Derneği Başkanı Selim Özen basın kuruluşlarına gönderdiği yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Arifiye İlçesinde bulunan Ekrem Oba İlköğretim Okulunda 5’nci sınıfta okuyan özel eğitim kaynaştırma öğrencisinin 19 Aralık 2022 tarihinde Nöbetçi öğretmen tarafından okulunda fiziksel şiddete uğradığını ailesi tarafından öğrendik.

Kaynaştırma öğrencisi on yaşındaki A.İ.K, Ekrem OBA İlköğretim Okulunda görevli Nöbetçi Öğretmen B.Y tarafından fiziksel müdahale uygulanarak darp edildi yaşanan olay sonrası engelli bireyin ailesi ve nöbetçi öğretmen B.Y ve okul müdürü hakkında şikayetci oldu .

Yaşanan bu talihsiz üzücü olay bizleri derinden üzmüştür. Engelli Bireyler dünyaya gelmekle birlikte insan onuruna yakışır biçimde emniyetli güvenli bir çevrede herkes gibi yaşama hakkına sahiptir. Anayasa ve yasalar ile özel durumları itibari ile güvence altına alınan hakları doğrultusunda Kanun yapıcılar engelli bireylerin özel durumlarını dikkate alarak bu konuda gerekli yasal düzenlemeleri kanun ve yönetmelikler yaparak tedbirleri almış olmakla birlikte devletimizin ilgili kurumlarını görevli ve yetkili kılmıştır.

Anayasanın 61 maddesi Devlet durumları itibari ile özel durumu olan engelli bireyleri korur kendilerine yakışırı bir hayat seviyesini sağlar denilmekte.

Ekrem Oba İlköğretim okulunda bulunan kaynaştırma eğitim sınıfının amacı özel bireyleri Kaynaştırma eğitimi ile bireyselleştirilmiş eğitim programlarıyla engelli ve normal çocukların eğitsel ve sosyal yönden bütünleşmelerini sağlama işlemidir. Her insanda olduğu gibi engelli çocuklar da, diğer insanlarla sosyal ilişki kurmak ve bunu sürdürmek, çevresi tarafından sevgi ve değer görmek, beğenilmek, takdir edilmek, hiç kimseye ihtiyaç duymadan ve bağımlı olmadan yaşamak istemektedirler. Bu onların en doğal hakkı olduğu gibi, toplumsal bütünlüğün ve kalkınmanın da temelidir. Engelli çocuklara verilen eğitimin niteliği ne kadar iyi olursa olsun, sonuçta onu içinde yaşadığı toplumun bir üyesi haline getirmiyor ve kabul görmesini sağlamıyorsa verilen eğitim işe yaramayacaktır.

Bu nedenle yaşanan bu talihsiz olay bize şunu gösterdi yapılan kanuni düzenlemeler ışığında kaynaştırma eğitimi, her türdeki engelli çocuğun devam ettiği okullarda önemli bir hizmet alanı olarak görülmesi ve bir takım tedbirlerin alınmasını gerektirmektedir. Engelli insanlar, yaşam fonksiyonlarını diğer insanlar gibi kullanamadıkları için daha dezavantajlı bir konumda olmaktadırlar. Zihinsel veya fiziksel engeller, hayatın gereklerine adapte olma konusunda bu kişilere yönelik farklı bir yaklaşım geliştirilmesini gerektirmektedir. Bu farklı yaklaşım, dezavantajları ortadan kaldırmak ve engelli insanların toplumsal hayatın etkin birer üyesi olması için gerekli tedbirleri almak demektir.

Çocuklar hayatın başında olan kimseler olarak bu farklı yaklaşıma daha fazla ihtiyaç duymaktadırlar bu konuda üzücü olayların yaşanmaması adına Sayın Valimiz Çetin Oktay KALDIRIM dan isteğimiz Şehrimizde hizmet veren Sakarya Valiliği , İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı hizmet veren özel eğitim okulları ve kaynaştırma okullarında görevli öğretmenlerin ve idareci yöneticilerin özel eğitim kaynaştırma öğrencilerine karşı daha özenli davranması konusunu bir kez daha dile getirmiş olmakla birlikte doğru iletişim modelinin var edebilmek adına hizmet içi eğitimlerin verilmesini talep ediyoruz

Ekrem OBA İlköğretim Okulunda okuyan on yaşındaki kaynaştırma öğrencisi özel birey A.İ.K ‘nın nöbetçi öğretmen B.Y tarafından uygulanan fiziksel şiddet ve darp sonrasında engelli öğrenciye yaşatılan insan onuruna yakışmayan bu durumu kabul etmeyerek Devletimizin okulunda yaşanan bu durumu kınadığımızı ifade ederek .

Öğretmen ve Okul müdürü hakkında şikayetçi olan A.İ.K nın ve ailesinin yanında olacağımızı ifade ederek soruşturma süresi içinde Sakarya Valiliğimize bağlı İl Milli eğitim Müdürlüğü ve Aile Sosyal Politikalar Hizmetleri İl müdürlüğünün gerekli yasal yaptırımları denetimleri uygulamasını ve yasal süreç içerisinde olay çözüme kavuşup aydınlatılıncaya kadar olaya karışan öğretmen ve okul müdürünün görevden uzaklaştırılmasını talep ediyoruz."

Turan AteşTuran Ateş