turkiye-gundemi
Giriş Tarihi : 21-11-2022 12:19   Güncelleme : 21-11-2022 12:22

Ön Yazı Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey - Ön Yazı İpuçları

Ön Yazı Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey - Ön Yazı İpuçları

Ön Yazı Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey - Ön Yazı İpuçları

Bu yazıda özgeçmişlerin vazgeçilmez bir parçası olan ön yazı hakkında detaylı bilgiler ve ipuçları veriyor olacağız. Haydi hemen başlayalım:

#1: Ön yazının amacını tanımlayın.

Ön yazıların çoğu ilan edilen bir işe yanıt olarak yazılsa da, ön yazı yazmak için başka nedenler de vardır. Diğer ön yazı türleri şunlardır: ağ oluşturma, işe alım uzmanı, doğrudan posta ve acı.

#2: Ön yazınızı gerçek bir kişiye hitaben yazın.

Çok sayıda iş arayan, ön mektubunu istihdamda karar verici bir kişiye hitaben yazmayı ihmal etmektedir. "Sayın Bay veya Bayan" veya "Kimi İlgilendiriyorsa" şeklinde bir mektup göndermek dikkat çekmeyecektir. LinkedIn, Google, şirket web siteleri ve ağ oluşturma gibi kaynakların kullanılması, bir İK irtibat kişisinin veya belirli bir alan yöneticisinin adını ortaya çıkarmalıdır. Ön yazınızı "Meryem Hanım, İnsan Kaynakları Müdürü" veya "Onur Bey, Fabrika Müdürü" şeklinde yazarak rakipleriniz arasından sıyrılın.

#3: Tüm özgeçmiş portföy belgelerinizde tutarlı bir mesaj verin.

Ön yazınızı, teşekkür mektubunuzu, referans sayfanızı ve ilgili belgelerinizi aynı format stilini, yazı tipini, yazı boyutunu ve boşlukları kullanarak oluşturun. Tutarlı bir mesaj göndermek, "aşırı tasarımlı" olmadan, renk kullanmadan veya renkli kağıda göndermeden markanızı tanımlamanıza yardımcı olur.

#4: Ön yazıda uzunluk bir faktördür.

Bu bir tweet değil. Evet, ön yazıların yerini E-Notların aldığı yönünde tartışmalar var ancak ben iyi yazılmış, bir sayfalık bir ön yazının gücüne olan inancımı koruyorum. Aslında bu konu çok tartışılan ve üzerine iyi düşünülmesi gereken bir konudur. Bunun gibi, ön yazı oluşturmanın ileri seviye ipuçlarıyla alakalı bilgileri şu adreste bulabilirsiniz: https://www.cvmaker.com.tr/blog/on-yazi/cv-icin-onyaz%C4%B1-nasil-yazilmali

#5: "Kim" olduğunuzu açıkça tanımlayın.

Özgeçmişleri incelemekle görevli bir İK çalışanı veya İşveren, kim olduğunuzu veya hangi pozisyonu aradığınızı ortaya çıkarmak için zaman ayırmayacaktır. Özgeçmişinizin en başında kendinizi tanımlayın. Kıdemli bir İş Lideri misiniz? Proje Yöneticisi misiniz? Tedarik Zinciri Yönetiminde C-Seviyesi Yönetici Uzmanı mısınız?

#6: Bir dedektif olun.

İlan edilen bir pozisyona yanıt olarak bir mektup yazıyor olsanız bile, biraz araştırma yapın. Rol, şirket kültürü, ürünler ve iş ölçütleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için derinlere inin. Web sitelerini, LinkedIn'deki kurumsal profillerini - özellikle de profillerinin Insights sekmesini - inceleyin. Mevcut ve eski çalışanlarla ağ kurun. Bir sonraki adıma geçmeden önce iyi ve kötü yanlarını öğrenin.

#7: İlgili nitelikleri belirleyin.

Araştırmanızla donanmış olarak, okuyucuların dikkatini niteliklerinizin (zor beceriler, sosyal beceriler, deneyim ve eğitim) ilan edilen rol, kurumsal hedefler, ürün hattı, iç kültür, müşteri tabanı ve iyileştirme alanları ile nasıl paralel olduğuna çekin.

#8: Ön yazınızda başarılarınızı öne çıkarın.

Hedeflediğiniz pozisyon için neden mükemmel bir seçim olduğunuzu doğrulamak için mevcut kariyer başarılarınızı metriklerle vurgulayın. Özgeçmişinizi kelimesi kelimesine tekrarlamaktan kaçının.

#9: Bir eylem çağrısı ile kapatın.

Sadece "gönder" tuşuna basıp potansiyel işverenden yanıt almak için telefonun veya bilgisayarın başında boş boş beklemek yeterli değildir. Agresif olun, görüşme talep edin! xx gün içinde takip etme niyetinizi belirtin ve ardından mektupta taahhüt ettiğiniz şeyi gerçekten yaptığınızdan emin olun.

#10: Aptallar için ön yazınızı düzeltin.

Sadece yazım denetimi/gramer denetimi düğmesine basmak yeterli değildir. Aradaki farklar çok az olsa da, Kanada'da iş başvurusu yaparken ABD yazım kurallarını kullanan kişilerle sık sık karşılaşıyorum. Kelime işlemci dilinizi iş aradığınız ülkeyle eşleşecek şekilde sıfırlayın. Kulağa aynı gelen ancak anlamları farklı olan kelimelere dikkat edin (there, their, they're). Tipik bir bilgisayar yazım denetimi, doğru yazılmış bir kelimenin uygunsuz kullanımını tespit etmeyecektir.

Bu nedenle, özgeçmişinizi bir arkadaşınıza, akrabanıza, akranınıza göndermenizi tavsiye ederim. Gelecekteki potansiyel bir işverene ön yazınızı göndermeden önce başka birinin düzeltme okumasını ve geri bildirimde bulunmasını sağlamak her zaman iyi bir fikirdir.

Son olarak, ilan edilen bir iş bunu bir gereklilik olarak listelese bile, özgeçmişinize her zaman bir ön yazı ile eşlik edin. Niteliklerinizi bir sayfalık kısa bir belgede satma fırsatını neden kaçırasınız ki? Eğer bir ön yazı okuyucuyu heyecanlandırmıyorsa, neden özgeçmişinizi incelemek zorunda hissetsinler ki?

Turan AteşTuran Ateş