GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-11-2023 22:33

İnönü Yaylası, Danıştay kararı ile Sakarya’nın oldu

İnönü Yaylası, Danıştay kararı ile Sakarya’nın oldu

Kocaeli ile Sakarya arasında kalan ve uzun süredir tartışma konusu olan İnönü Yaylası, Danıştay kararı ile Sakarya’nın oldu.

2013 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, Devlet Ormanları İçerisinde Bulunan Bazı Sahaların Yayla Alanı Olarak İlan Edilmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı'nın eki listesinde yer alan "İnönü Yaylasının Sakarya İli Pamukova İlçesine bağlı olarak ilan edilmesine ilişkin kısmının iptali için Başiskele Belediyesi dava açmıştı. Başiskele Belediyesinin davacı, Kocaeli Belediyesinin müdahil davacı olduğu, Cumhurbaşkanlığı ve Tarım Orman Bakanlığının davalı olduğu mahkemeye, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Pamukova Belediyesi de müdahil davalı olarak katıldı.

Danıştay 8. Dairesi açılan davayı karar bağlandı. Mahkeme, Pamukova ilçesi, İnönü Yaylasını Hüseyinli Mahallesi, 168 ada, 1 nolu İnönü Devlet Ormanı içerisinde ve diğer kısmı ise Pamukova ilçesi, Çilekli (Katırözü) Mahallesi, 216 ada, 1 nou Sarısu Devlet Ormanı içerisinde kaldığı belirtti. Karar da, İnönü Yaylası'nın Sakarya ilinin Pamukova ilçesine bağlı olduğu tartışmasız olduğundan, 30/07/2013 tarihli ve 28723 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, Devlet Ormanları İçerisinde Bulunan Bazı Sahaların Yayla Alanı Olarak İlan Edilmesine Dair 06/06/2013 tarihli ve 2013/5031 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'na ekli listenin 99. sırasındaki düzenlemede de hukuka aykırılık bulunmadığı ifade edilerek Başiskele Belediyesinin Pamukova Belediyesi aleyhine açtığı davayı ret ederek İnönü Yaylasının Pamukova İlçesi sınırları içinde kaldığına karar verdi.

Danıştay 8. Dairesinde görülen dava sonunda verilen karar sonrası, yıllardır Kocaeli sınırlarında mı yoksa Sakarya sınırlarında mı olduğu tartışılan ve zaman zaman Pamukova Belediyesi ile Başiskele Belediyesini karşı karşıya getiren İnönü Yaylasının Pamukova İlçe sınırları içinde olduğu  mahkeme kararı ile resmileşmiş oldu.

Kocaeli Koz

adminadmin