GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-06-2023 12:14

Hiranur Vakfı'nda istismar skandalında yeni gelişme: Yusuf Ziya Gümüşel, savcıyı şikayet etmiş!

Hiranur Vakfı'nda istismar skandalında yeni gelişme: Yusuf Ziya Gümüşel, savcıyı şikayet etmiş!

6 yaşındaki H.K.G.'yi, 'müridi' Kadir İstekli ile evlendirdiği gerekçesiyle yargılanan Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızının ifadesini alan savcı ve psikolog hakkında yönlendirme iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı.

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, 6 yaşında olan kızı H.K.G.'yi imam nikâhı adı altında 29 yaşındaki tarikat üyesi Kadir İstekli ile zorla evlendirmesi Türkiye'de infial yaratmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel’in “Zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan 22 yıl 6 aya kadar, imam nikahlı evlendirildiği Kadir İstekli’nin ise “Zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “Cinsel saldırı” suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası istenmişti.

30 Ocak’ta görülen ilk duruşmada mahkeme heyeti yayın yasağı ve gizlilik kararı getirilmesine karar vermişti.

DURUŞMA 17 TEMMUZ'A ERTELENDİ

Son aşamada ise karar çıkması beklenen davada, duruşma savcısının izinli olduğu gerekçesiyle duruşma 2 kez ertelendi. 

Habertürk'ten Ceylan Sever'i haberine göre; dün görülen son duruşma 17 Temmuz’a ertelenirken mahkeme heyeti, Gümüşel’in ilk ifadeyi alan savcı hakkında bulunduğu suç duyurusu dosyasını da incelemek üzere mahkemeye getirilmesini istedi.

SAVCI VE PSİKOLOG HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Bu süreç içerisinde Yusuf Ziya Gümüşel avukatı aracılığıyla, kızı H.K.G.’nin ilk ifadesini alan kadın savcı ve H.K.G. dava aşamasında ifade verirken duruşma salonunda bulunan psikolog hakkında suç duyurusunda bulundu.

METRO SALDIRGANI İÇİN DERS GİBİ TUTUKLAMA YAZISI YAZMIŞTI

O savcı, 2021 yılında İstanbul Kadıköy- Tavşantepe Metrosu'nda anne ile kızına elinde bıçakla tehdit ve hakaretler yağdıran Emrah Yılmaz hakkında ders niteliğinde sevk yazısı yazmıştı.

Savcı, Sulh Ceza Hakimliği’nde şüpheli Emrah Yılmaz hakkında tutuklama talep ederken, “Şüphelinin eyleminin yalnızca tartıştığı müştekilere yönelik değil o anda trende ve platformda bulunan yolcuların, hatta tüm kadınların özgürce yaşama, sokakta bulunma ve hayatlarına devam etme haklarına saldırıdır. Sokaklar, metrolar, korku dolu değil; güven dolu olmalıdır. Şiddet ise önce dilde başlar sonrasında eyleme döner. Olayda en çok dikkat çeken şeylerden biri de şüphelinin küfürleridir. Küfür, şiddettir. Şiddeti yasaları uygulayarak engelleyebiliriz. Kadınların yaşam hakkına sahip çıkmak ve kız çocuklarına güvenli bir gelecek bırakmak tüm toplumun asli görevidir. Bireylerin toplum yaşamının akışına duydukları güvenin örselenmesi ceza, adalet sistemi ve sosyal açıdan onarılması güç zararlara yol açacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

GÜMÜŞEL: SAVCI, KIZIN İFADESİNİ DEĞİŞTİRDİ, İFTİRA ATTI

Yusuf Ziya Gümüşel’in avukatı tarafından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede H.K.G’nin duruşmada verdiği ifadeler gerekçe gösterildi. 

Dilekçeye göre H.K.G. mahkemede verdiği ifadesinde, 2020 yılında verdiği ilk suç duyurusunu yalanladı. İddiaya göre H.K.G. mahkemede; suç duyurusunu alan kadın savcıya detay vermediğini, sorularına evet ve hayır şeklinde kısa cevaplar verdiğini ileri sürdü. 

Suç duyurusunda; savcı, dosya medyatik bir hal alsın diye kasten mağdurun ifadelerini değiştirerek Gümüşel’e iftira attı.

GÜMÜŞEL: PSİKOLOG EZBERE İFADE VERDİRTTİ

Psikolog hakkında yapılan şikayet ise aynı dilekçede şu şekilde ifade edildi: 

“H.K.G., duruşmada beyanda bulunurken aniden psikoloğa dönüp, ‘yeter mi?’ diye sormaktadır. Her ikisi de sonradan bu konuşmayı ikrar etmiştir.” 

Bu nedenle de psikoloğun H.K.G.’nin mahkemede anlatacaklarını ezberlettiği, bir yönlendirme olduğu ileri sürüldü. Savcının dosyası Hakimler ve Savcılar Kurulu’na, Psikoloğun dosyası ise Memur Suçları Bürosu’na gönderildi.

Cumhuriyet

 

Turan AteşTuran Ateş