sakarya-gundem
Giriş Tarihi : 11-04-2022 15:06

Ethem Sancak'ın Ak Parti'den istifası için bu konuşuluyor: Sebep Sakarya'daki yatırım mı?

Ethem Sancak'ın Ak Parti'den istifası için bu konuşuluyor: Sebep Sakarya'daki yatırım mı?

Halk TV yazarı Barış Soydan, iş insanı Ethem Sancak'ın AKP'den istifasına giden süreçle ilgili bazı değerlendirmelerde bulundu. 'Kulislerde ilginç şeyler konuşulduğunu' söyledi. İstifanın perde arkasında Sakarya'da bir türlü hayata geçirilemeyen BMC yatırımlarının olup olmadığı da konuşulanlar arasında... 

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen, hatta bir zamanlar kendisine ‘aşık olduğunu’ da söyleyen, Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki Tank Palet fabrikasını devralan BMC'nin yönetim kurulu başkanı, iş insanı Erhem Sancak'ın “Biz Amerikan’ın desteğiyle iktidara geldik” şeklindeki ifadesinin ardından AKP İstanbul İl Yönetimi'nce ihraç talebiyle disipline sevki ve ardından istifa etmesi son günlerde en çok tartışılan konuların başında geliyor.

Halk TV yazarı Barış Soydan, istifaya giden süreçle ilgili bazı soruları köşesine taşıdı. 

"Ethem Sancak’ın doğruyu söylediği için AKP’den ihraç edildiğine inanalım mı? Yoksa ideolojik nedenlerle ayrılık görüntüsü, gerçek sebebi örtmeye yönelik bir tiyatro mu?" ifadesini kullanan Sancak, şöyle devam etti:

"Sancak, 'Biz Amerika'nın desteğiyle iktidara geldik. Taç giyen baş akıllanır' demiş, bunun üzerine kesin ihraç talebiyle AKP’nin disiplin kuruluna verilmişti. Aynı toplantıda söylediği, 'İsrail ile barıştık. İsrail ile barışan hükümet Esad ile niye barışmasın? Birleşik Arap Emirlikleri ile biz kanlı bıçaklıydık. Şimdi bizimle beraberler' gibi AKP’nin politikalarına eleştirel içerik taşıyan sözler de vardı.

'NEDEN BİR, ÜÇ, BEŞ YIL ÖNCE DEĞİL ŞİMDİ?'

Bunca yıl iktidar partisinin politikalarıyla ilgili tek ses etmeyen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aşkından dem vuran bir iş insanının birdenbire eleştirel mesafe koyması biraz tuhaf değil mi? Neden bir yıl, üç yıl, beş yıl önce değil şimdi?

Bana öyle geliyor ki, bu sorunun yanıtı Sancak’ın BMC’deki hisselerini geçen yıl Tosyalı Holding’e devretmesiyle yakından ilişkili."

Sancak'ın özelleştirme ihalesinden satın aldığı BMC ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında 2018 yılında imzalanan anlaşma uyarınca Altay tankının seri üretiminin  2019 veya 2020 yılında başlaması gerekiyordu; ancak başlayamadı.

Soydan, bu detayı hatırlatıp "Sancak BMC’yi Altay tankını yapamadığı için mi Tosyalı’Iıya devretti? Bu da çok mantıklı bir neden değil çünkü Altay tankını seri üretime geçememesinin sebebi Almanya’nın motoru vermekten vazgeçmesiydi. BMC Tosyalı’ya geçtikten sonra motor ve transmisyon için Güney Kore ile anlaşıldı ama anlaşmayı yapan Dışişleri Bakanlığı’ydı. Tosyalı’nın herhangi bir dahli yoktu" dedi.

'KULİSLERDE İLGİNÇ ŞEYLER KONUŞULUYOR'

"Öyleyse Sancak BMC’yi neden bıraktı? Kulislerde ilginç şeyler konuşuluyor. En yaygın iddiaya göre Katarlı ortak BMC’de olan bitenden rahatsız olduğunu, Sancak’la devam etmek istemediğini Ankara’ya iletmişti" diye yazan Soydan, şunları kaydetti:

'KATAR'DAN GELEN PARANIN BÜYÜKLÜĞÜNE DAİR RİVAYETLER MUHTELİF'

"Malum Ethem Sancak BMC’yi aldıktan sonra yüzde 49’unu Katar’a, yüzde 25’ini de Rizeli işadamı, Metro Holding’in patronu Galip Öztürk’ün kardeşi Talip Öztürk’e satmıştı. Katarlılar BMC’ye ciddi tutarda sermaye koydular. Katar’dan gelen paranın büyüklüğüne dair rivayetler muhtelif, 1 milyar dolara ulaştığını söyleyenler var.

Katarlılar’ın koyduğu parayla BMC’nin İzmir’deki fabrikasına ciddi yatırım yapıldı. Kamyon üretimi için on milyonlarca dolara sanayi robotları alındı. Sırf fabrikanın yenilenme inşaatına büyük paralar (Bir iddiaya göre 200 milyon dolara yakın) harcandı.

'BMC'NİN NAKİT SIKINTISI BİTMİYORDU, KATARLILAR KAR ALAMAMAKTAN RAHATSIZDI'

Yapılan yatırımlara rağmen BMC’nin nakit sıkıntısı bitmiyordu. Katarlılar yaptıkları yatırım karşılığında kâr alamamaktan rahatsızdı. BMC’de olup biten Doha’da incelemeye alındı. Şirketten ayrılmış olan bazı yöneticiler Katar’a davet edildi.

Ve daha önce Barış Pehlivan’ın yazdığına göre bizzat Katar Emiri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayıp Sancak’tan memnun olmadığını söyledi. Erdoğan da bundan bir yıl önce BMC’nin satılması talimatını verdi.

'ERDOĞAN, SANCAK'A BUNLARI SORDU MU?'

Sancak ve Öztürk hisselerini Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Tosyalı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Tosyalı Holding’e sattılar. BMC’de bir devir kapandı. Peki Katar’ın Sancak’la ilgili ilettiği şikayetlere ne oldu? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ethem Sancak’a bunları sordu mu? Neler konuşuldu?

Bu soruların yanıtını bilmiyoruz. Fakat Sancak’ın gözden düştüğünü söylemek sanırım yanlış olmaz. (...)"

gerçekgündemcom

Hülya SÜRÜCÜ

Turan AteşTuran Ateş