EKONOMİ
Giriş Tarihi : 15-11-2023 12:27

Ergün Atalay'dan asgari ücret ve vergi açıklaması

Ergün Atalay'dan asgari ücret ve vergi açıklaması

2024 yılında uygulanacak asgari ücrete ilişkin görüşmelerin 1 Aralık itibarıyla başlayacağını bildiren Türk-İş'in Sakaryalı Genel Başkanı Atalay, henüz görüşmeler başlamadan dahi her kalemde zamların gelmeye başladığına vurgu yaptı

Ortalama işçi ücretlerinin, yakın bir zaman öncesine kadar yüzde 27 vergi dilimine girdiğini, ancak artık mayıs ayında bu dilime girdiğini açıklayan Atalay, ocak ayında 20 bin lira olan net ücretin mart ayından itibaren düşerek aralık ayında 15.500 liraya kadar indiğini ifade etti. Vergi sisteminde acilen düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulayan Atalay, Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'a yaptığı açıklamada, yüksek yargıda yaşanan yetki krizini de değerlendirdi ve Soma faciasında hayatını kaybeden 301 işçiyle ilgili bireysel başvuruyu hatırlattı.

SOMA FACİASI HATIRLATILDI

Atalay, yargının sorun üretmeyip, sorunları çözen bir organ olduğunu belirterek, Soma faciasının 10. yıl dönemine yaklaşıldığını ve dosyanın Anayasa Mahkemesi'nde olduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda bir adım atması gerektiğini ifade eden Atalay, "301 kardeşimiz yanarak hayatını kaybetti. Bir kez daha sesleniyorum, dosyayı iyi inceleyin, adil olun. Anayasa Mahkemesi’nin varsa bir eksiklik, hata düzeltmesi gerekiyor. Kim sorumluysa bedelini ödesin. Bir an önce kararını versinler" dedi.

ASGARİ ÜCRET TEMSİLCİLERİ İŞÇİLERDEN OLUŞACAK

Atalay, asgari ücretle ilgili görüşmelerin 1 Aralık'ta başlayacağını belirterek, asgari ücrete yapılacak zamların ete, süte ve kira gibi temel ihtiyaçlara da yansımamasını istediklerini ifade etti. Türk-İş'in 43 yıldır asgari ücret görüşmelerinde taraf olduğunu hatırlatan Atalay, bu yıl Türk-İş temsilcilerinin başkan hariç tamamının asgari ücretli işçilerden oluşacağını söyledi. Sokakta çalışan, pompacı, garson gibi sendikalı olmayan 4 asgari ücretli işçiyi masaya oturtacaklarını ve onların geçim sıkıntılarını dinleyeceklerini belirtti.

VERGİ SİSTEMİNDE ADALETSİZLİK VURGUSU

Vergi konusunun Türk-İş'in de gündeminde olduğunu aktaran Atalay, vergi sistemindeki adaletsizliklere dikkat çekti. Özellikle son zamanlarda vergi dilimlerinde yaşanan değişikliklere vurgu yapan Atalay, işçilerin gelirlerinin vergi dilimleri nedeniyle düştüğünü ve bu konuda acilen düzenleme yapılması gerektiğini belirtti. Son olarak, taşeron işçilerin durumuna da değinen Atalay, bu konuda bir an önce çözüm beklediklerini ve taşeron sisteminin ülke gündeminden çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Milli Gazete

 

adminadmin