MAGAZİN
Giriş Tarihi : 02-03-2023 20:47   Güncelleme : 02-03-2023 20:58

ÇOK ÖZEL RÖPORTAJ

ÇOK ÖZEL RÖPORTAJ

Gazeteci .yazar Nagehan Canbul sordu. Eğitimci yazar şair .ressam Hasan Topcu cevapladı. İşte çok özel röportaj:

1-Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

1964 Yılında Sakarya'nın Kaynarca ilçesine bağlı Arifağa köyünde doğdum. İlkokulu bu köyde bitirdim. Orta ve lise öğrenimini Arifiye Öğretmen Lisesinde tamamladım. Ortaokul ve lise yıllarında mahalli gazetelerin açtığı birçok şiir yarışmasında birincilik elde etmesiyle dikkatleri çektim. Üniversiteyi Çanakkale Eğitim Yüksek Okulunda tamamladım.Zamanla olgunlaştırdığım şiirlerimi “Bir Adam Yaşıyor!” kitabıyla yayınlama imkanı buldum. “Bir Adam Yaşıyor!” adlı şiir kitabı yaşadığım ilde ses getirdi. Sırayla şiirlerim; Irmak, Can ses, Ekin, Değirmen dergilerinde yayınlandı. İkinci kitabım "Senden Yedim Bu Vurgunu" da aynı ilgiyi gördü. Sakarya Şairler ve Yazarlar Derneğinin (SAYŞAD) kurulmasını yardımcı oldum. Kısa bir süre bu derneğin başkan yardımcılığını yaptım “Sevda Kahramanı” şiir kitabım da yayınlandığı yıl binlerce okuyucuya ulaştı.2014 -2018 yılları arasında Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya şube başkanlığını yaptım, Şiir, roman, hikaye, deneme, ve masal olmak üzere eserler yayınladım. Zaman zaman açtığım resim sergileriyle gündem oldum. Eserlerim 1-Bir Adam Yaşıyor (şiir) 2-Senden Yedim Vurgunu(şiir) 3-Sevda Kahramanı(şiir) 4-Mefküre (şiir) 5-Melike (Roman) 6.Yanık Sipahi(Roman) 7-Sevdamız (şiir) 8-Derdim Var Arkadaş!(Deneme) 9-Hasgül Masalları(masal) 10-Çanakkale 1915 (Hikaye) Eğitimci Yazar- Şair olarak, halen Türkiye Yazarlar Birliği Sakarya Şubesi yönetim kurulu üyesiyim.

2-Şiire olan ilgi ve merakınız ne zaman başladı?

Orta okul yıllarında şiir yazmaya başladım.Türkce öğretmenlerim duygusal kişiliğimi anladıkları için her duyduğu yarışmaya beni yönlendirdiler.Her katıldığım yarışmada dereceler almam kendime olan inancı sağlamlaştırdı.Ama kendimi yeterli görmüyordum.Ne kadar bilinen şair ve yazarların kitaplarını elde etme gayretiyle Orhan Veli.Cahit Sıtkı Tarancı, Nazım Hikmet,Arif Nihat Asya,Mehmet Akif Ersoy.Necip Fazıl Kısakürek kitaplarına ulaştım. Bunların hepsini sevmekle beraber Arif Nihat ve Necip Fazıl şiirleri beni çok etkiledi.İlk çalıştığım ücretle ‘ Çile’ kitabını aldım.Ondan Sonra Necip Fazıl ve büyük Doğu yayıneviyle mektuplaşmaya başladım.Necif Fazıl imzali mektupların yanında büyük doğu yayınevi imzalı mektuplar geliyordu.Bir Sakarya ziyaretinde Üstad : -Bana mektup gönderen bir çocuk var onu bana bulun demiş Öğretmenim beni aldı götürdü.Yüzünün kırışıklığı ile pardösüsünün kırışıklığı aynı olan üstadın yanına gitmiştim.Beni görünce; -O çocuk sen misin diye sordu, -Evet benim dedim. Sacımı okşadı.Yanağıma bir öpücük kondurdu.Çok mutluydum.Son öğüdü -Çocuk sende büyük bir cevher var.Ancak imsanları övücü cümlelerden kaçın ve kainatın sahibini tanı ve onla ilgili şiirler yazarsan daha iyi olur dedi. Daha sonra Sezai Karakoç şiirleri ve kendisiyle tanıştım.Yavuz Bülent Bakiler de şiirleriyle ve tarzıyla beni etkilemiştir.

3-Şiirlerinizi yazarken size ilham veren şeyler nelerdir?

Lise yıllarımda yavaş yavaş hayatı anlamaya başlıyordum.Hak adalet.siyaset ,din ,ve ülkem ile ilgili düşüncelerim netleşmeye başladı.Sol Sağ kavgalarının suni dolduruşlar olduğunu hissediyordu.Sol doktrinleri hak adalet eşitlik derken sağ doktrinler .Allah ,doğruluk,iman konularını öne çıkarıyordu.Benim için ise hepsi kıymetli ve kişiliğime katkı bulunuyordu.Çünkü ben okuyan bir idealistim.Okuyan idealistler gereksiz haksızlıkların peşinden gitmez. Güzel olan her şey beni etkiler.Özellikle büyük sanatkarın sanatına hayranım.Güzel hal güzel hareket.Estetik değerler taşıyan her şey üzerine yazarım.Yüce Sanatkarın sanatının görüntüsü olarak gördüğüm kadın üzerine de şiirler yazdım

4-Şiirlerinizde genellikle ön planda olmasını istediğiniz duygu hangisi?

Okuduklarım iki temel duygumu geliştirdi.Helale ve Hilale aşık olmak.Helal: dünyalık mücadelemde haksız bir kuruşa bile tenezzül etmeden.kimsenin hakkını ve hukukunu çiğnemeden yaşamak. Hilal:islamla şereflenmiş bir milletin her coğrafyada lider olarak görülmesi her halkın hakkını ve adaletini sağlamasını temsil eder.

5-Ülkemizde şiir çok sevilmesine rağmen şiir kitabı satış grafiklerinin düşük olmasını neye bağlıyorsunuz?

Herkes şiir yazmakta.Her grafik gerçeği ifade etmez.Aslında şiir kitapları çok okunur.Şiir kitapları diğer yazım türlerinden farklı okunur ve öyle olmalı.Bir akşam bir şiir okursunuz o akşam için o yeterli olur romanda ve hikayede bu böyle değildir.Şiir özet duygulardır.Örnek. ‘SEN Öyle işledin ki içime Gözyaşım sel olur başka adları bozar. Kanım dökülür yere Adını yazar.’

6- Şiir kitabı çıkarmaya nasıl karar verdiniz ?

Ben sessiz ve derin yaşamayı severim.Düşüncelerimi yazmaya önem veririm.Böyle yaşarken baktım ki bilinmiyorum.Bilinmek istedim .Onun için kitap çıkarmaya karar verdim

7-Öğretmen ve aynı zamanda ressam olduğunuzu da biliyoruz. Ressam yönünüzü yaşamınızda hangi noktaya koyuyorsunuz?

Yıllarca eğitimin ve sanatın içinde olup resim sanatıyla ilgilenmek benim için dogal bir olaydı.Okul yıllarında resim çalışmalarım hep takdir edilmiştir.Bazı resim yarışmalarında derece almam beni bu sanatı sevme ve emek verme gayreti oluşturdu.Şiirde anlatamadıklarımı fırçayla anlatma yeteneği geliştirdi.Önce kendi gönlümde doyuma ulaşmak için resim yapıyorum.İzleyenler büyük hayranlık duyduklarını söylüyorlar.Yüzlerce insanların duvarlarında resimlerimin olduğunu bilmek beni mutlu ediyor.

8-Sizde iz bırakan bir şiiriniz var mı ?

Bir çok şiirim var.Ülkümü anlatan Mefkure,Şehitliği anlatan Şehitlik, Hasreti anlatan Sorar Mısın?

Şairler genel olarak şiirlerini çocuklarına benzetirler ve ayrım yapmazlar ama bizi okuyanlara bir örnek bırakmak sorumluluğumuz durumda. MELİKE! Sen gönül sarayımın Melike’si Ben saray bahçesinde bahçıvan. Yüreği nasır nasır Hoyrat türküler söyler sabah esintisi Suyunu bekleyen gül inceliğinde, Salınıp gezinirsin mermer sofalarda Titrerim, beklerim bilmem kaç asır? Sen Melike! Ben bahçıvan Rüzgarlar senin hükmünü sürer Sana uğramadan uçmaz kuşlar Bütün kölelerin derdi bende saklı Hep benim yoluma çıkar yokuşlar Bir beyaz güldür ilk selamlaştığım Ben seni düşünürüm o pembeleşir Utangaç halleri ne güzeldir dalların Kıskanan bülbülün sesine Bir büyük hüzün yerleşir. Ah Melike! Sırca sarayımın nadidesi Kapından göğsü ilerde Kahramanlar geçer dizi dizi Sarı güller çoğalır bahçede Sarartır sevgimizi Mağrur başını kaldırıp kahramanlara Hayırlarla süsleyerek Yeni yeni kırmızı güller doğar Mavi güller, mor güller, rengarenk bahçe Çağıldar suyun sesi Bir güle bir gülün yaprakları değer Bir güle bir gülün kendisi Sen gönül sarayımın Melike’si Ben… Boşver beni… Sen gönül sarayımın Melike’si.

9-Son olarak sizin gibi şiire ,resime, kısacası sanata gönül veren insanlara ,neler tavsiye edersiniz?

Önyargısız okuyup araştırmak lazım.Başkasının önerilerini önemseyip kendimiz okuyarak kişiliğimizi geliştiririz. Eser verirken orijinal ve evrensel eserler üretmeye çalışılmalıdır.

Turan AteşTuran Ateş