turkiye-gundemi
Giriş Tarihi : 15-11-2022 13:16   Güncelleme : 02-12-2022 18:06

Çin Vize Başvurusu

Çin Vize Başvurusu

Çin vize başvurusu, Çine seyahat etmeyi düşünen Türk vatandaşları Çin vizesi almaları gerekir. Çin vizesi işlemleri seyahatin amacına ve süresine göre değişmektedir. Çin devletine uzun süreli seyahat etmeyi düşünen kişiler, Çin vizesine başvuru yapabilmektedirler. Fakat Diplomatik ve Hususi pasaportu olanlar 30 günü aşmadıkları zaman Çin vizesi almalarına gerek yoktur.

Çin Vize Türleri

l Çin ticari vize türü

l Çin turistik vize türü

l Çin grup vizesi türü

l Çin çalışma vizesi türü

l Çin öğrenci vizesi türü

l Çin transit vizesi türü

l Çin Aile birleşim vizesi türü

l Çin Aile arkadaş ziyareti vizesi türü

Çin'e eğitim veya iş için seyahat edenler için öğrenci vizesi veya çalışma vizesi gereklidir. Bu vizeler için gereken şartlar arasında sırasıyla bir Çin üniversitesinden veya işverenden kabul mektubu yer almaktadır.

İstanbul'daki Çin Başkonsolosluğu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Çin vizesi başvurularını işleme koymaktan sorumludur. Vize başvuruları şahsen ya da posta yoluyla yapılabilmektedir. Çin vizesi başvurularının işleme alınma süresi genellikle beş iş günüdür, ancak yoğun dönemlerde daha uzun sürebilir. Başvuru sahiplerinin vize başvurularını planladıkları seyahat tarihlerinden çok önce yapmaları tavsiye edilir.

Çin turist vizesinin geçerlilik süresi genellikle 30 gün ile 90 gün arasındadır ve bu tür vize sahibi Çin'de en fazla 30 gün kalabilir. Çin Ticari Vizesi (F Vize) Çin ticari vizesi F vizesi olarak da adlandırılır ve toplantılara, konferanslara veya seminerlere katılmak gibi iş amaçlı olarak Çin'e seyahat etmek isteyen yabancı uyruklu kişilere verilir.

Çin ticari vizesinin geçerlilik süresi genellikle 30 gün ile 90 gün arasındadır ve bu tür bir vizeye sahip olan kişi Çin'de en fazla 30 gün kalabilir.

Çin Öğrenci Vizesi (X Vizesi) Çin öğrenci vizesi X vizesi olarak da adlandırılır ve Çin'de eğitim görmek isteyen yabancı uyruklulara verilir.

Çin öğrenci vizesinin geçerlilik süresi genellikle 30 gün ile 90 gün arasındadır ve bu tür bir vizeye sahip olan kişi eğitimi süresince Çin'de kalabilir. Çin Çalışma Vizesi (Z Vizesi) Çin çalışma vizesi Z vizesi olarak da adlandırılır ve Çin'de çalışmak isteyen yabancı uyruklulara verilir.

Çin çalışma vizesinin geçerlilik süresi genellikle 30 gün ile 90 gün arasındadır ve bu tür bir vizeye sahip olan kişi çalıştığı süre boyunca Çin'de kalabilir.

Çin Vize İşlemleri

Çin vize işlemlerinde ilk adım seyahatin amacının belirlenmesidir. Farklı amaçlar için farklı vize türleri bulunmaktadır. Örneğin, Çin'e turizm amaçlı seyahat etmeyi planlıyorsanız, turist vizesine başvurmanız gerekir. Benzer şekilde, Çin'e iş amacıyla seyahat etmeyi planlıyorsanız, ticari vize başvurusunda bulunmanız gerekir. Çin vize başvurusu için formun doldurulması gerekir.

Seyahat nedeni belirledikten sonra uygun olan vize türündeki gerekli belgeleri toplamaktır. Gerekli belgeler seyahatin amacına ve başvurduğunuz vize türüne göre değişiklik gösterebilir. Çin vizesi için gerekli belgeler hazırlandıktan sonra vize randevusu alınır. Randevu tarihinde hazırlanan evraklar Çin Konsolosluğu’na verilir. Burada biyometrik işlemlerin ardından Çin vize başvurunuz tamamlanmış olunur. Ancak tüm vize türleri için gerekli olan bazı belgeler vardır. Bu belgeler şunlardır.

l Kimlik fotokopisi

l Sağlık sigortası

l Çin'e giriş tarihinden itibaren en az altı ay geçerli süresi olan bir pasaport

l Doldurulmuş bir vize başvuru formu

l Yeni çekilmiş vesikalık bir fotoğraf

l Ticari vize için başvuruyorsanız, Çinli bir şirket veya kuruluştan davet mektubu

l Dönüş biletinizin veya gidiş biletinizin bir kopyası

l Otel rezervasyonunuzun bir kopyası

l Çin'de kalışınızı desteklemek için yeterli mali kaynağa sahip olduğunuzu kanıtlayan bir banka hesap özeti veya bankanızdan bir mektup

l Çalışma vizesi için başvuruyorsanız, mesleki statünüzün kanıtı Gerekli belgeleri topladıktan sonra, bir sonraki adım bunları Çin Konsolosluğuna teslim etmektir.

Turan AteşTuran Ateş