GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-06-2023 13:08

6 yaşındaki çocuğa istismar davasında beklenen karar çıkmadı: Duruşma ertelendi

6 yaşındaki çocuğa istismar davasında beklenen karar çıkmadı: Duruşma ertelendi

6 yaşında kızı H.K.G.'yı 'evlendiren' Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli ile anne Fatıma Gümüşel'in yargılandığı davada karar çıkmadı. 

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in 6 yaşındaki kızı H.K.G.'yi 29 yaşındaki Kadir İstekli ile dini nikahla evlendirmesi ve H.K.G'nin cinsel istismara maruz kalmasına ilişkin yargılandığı davada çıkmadı. Duruşma 17 Temmuz’a ertelendi.

Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli’nin tutuklu, anne Fatıma Gümüşel’in tutuksuz yargılandığı davanın 4. duruşması bugün saat 9.30’da başladı. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada beklenen karar çıkmadı. Mahkeme duruşmayı 17 Temmuz’a erteledi.

Kadınlar duruşma öncesinde açıklama yaptı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Ömür Kargın, “Dikkat dikkat kadınlar konuşuyor. Bugün burada adliyede 6 yaşından beri istismar edilen kadın için buradayız. Neye göre çocuk? Kime göre çocuk? Söylemleri çocuk istismarını teşvik etmek anlamına gelir. Kadınlar, kız çocukları alınıp satılacak sahiplenecek bir meta değildir. Biz buna karşıyız. Bu yolda kadınların çocukların yanındayız. Kimse kendisini yalnız hissetmesin."

EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca ise şunları söyledi: “Kadınlar bu davanın başından beri çok önemli bir dikkatle takip ettiler bu davayı. Çünkü 6 yaşında bir çocuğun tarikatlar eliyle evlendirilmesi demek bu ülkede hiçbir çocuğun güvende olmadığını gösteriyor. Bu tarikatlar, ele geçirdikleri olanaklarla kadınları, çocukları tehdit eder hale geldiler. Bugün yeni Meclis kuruldu. AKP bütün bu karanlık güçlerle işbirliği yaptı. Meclis’te kadın çalışanları koridorlarında istemeyenler var. Biz biliyoruz ki bu Meclis böyle çocuk istismarlarını aklamak isteyen bir Meclis. Bugün buradayız, H.G.K. yalnız değildir."

Ne olmuştu?

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in, kızı H.K.G'yi 6 yaşındayken Kadir İstekli’yle evlendirdiğine dair haber ilk olarak 3 Aralık'ta BirGün gazetesinde Timur Soykan'ın imzasıyla yayımlanmıştı.

Haberde, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G'nin, 6 yaşından itibaren bir cemaat mensubu ve aynı zamanda komşuları olan bir yetişkin erkek tarafından cinsel istismara uğradığı; 13 yaşında bu kişiyle nişanlanıp 14 yaşında evlendirildiği; 17 yaşında anne olduğu; 18 yaşında ise resmi nikahının kıyıldığı anlatılıyordu.

H.K.G'nin 2021 yılında boşandıktan sonra mahkemeye giderek cinsel istismar davası açması ve hem cinsel istismara göz yummakla suçlanan ailesinin, hem de iddia edilen suçun failinin iddiaları yalanlaması üzerine H.K.G, mahkemeye 6 ve 13 yaşlarında bu kişilerle çekilen nişan fotoğraflarını delil olarak sundu. Soykan'ın konuyla ilgili yaptığı devam niteliğindeki haberde, bu kez bu fotoğraflar yayımlandı.

Haberin ardından olayla ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan ve Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, sanık Kadir İstekli'nin "nitelikli cinsel saldırı" ve "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" suçlarından 30 yıldan az olmamak üzere, diğer sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatıma Gümüşel'in de "çocuğun nitelikli cinsel istismara iştirak" suçundan 18 yıldan az olmamak üzere hapisle cezalandırılması istenmişti. 

GazeteDuvar

Turan AteşTuran Ateş