Reklam
https://www.sakaryadetayhaber.com/files/uploads/user/15b513b56021f781a10e11bf6246bffe-95437b48a92911f2a2ed.jpg
Şakir Albayrak

VATAN KAVRAMINA DAİR

16-05-2025 13:17

Öteden beri, vatan kavramına dair düşüncelerimin farklı olduğunu bilirim. Bu kavram, söylenince hemen hemen herkes, belirli sınırları bulunana milletçe sahibi olduğumuz kara parçasını hatırlar.

“Vatan” kelimesi bazen de “millet” kavramına eşit kullanılır. Vatan, çalışkan insanların omzunda kalkınır” cümlesinde olduğu gibi.

Sade anlamlandırmalarımızın yekûnu, vatan ile yurt, ülke, memleket kelimelerine aynı anlamı yükleyip götürmektir. İtiraz da eden yoktur. Bugün itiraz günüm. Vatan ile diğerlerinin anlamları nihaî tahlilde aynı değildir. Vatanı, sınırları belli bir kara parçası şeklinde değerlendirsek de öyle değildir. Sınırları belli kara parçasına bağlı, denizler, dağlar, geniş ırmaklar, masmavi gökler büsbütün vatan olmakla beraber, yurt kavramından daha kapsamlı bir kavramdır. Son zamanlarda, bu kavrama hakkını vererek kullanımlar sıkça görülmüştür. Sahibi olduğumuz kara parçası elbette vatandır. Bağlıları ise denizler, mavi vatan kavramına dâhildir. Bunun yanında muhafazasına azâmî gayret gösterdiğimiz göklerimiz de vatandır. Evet, bunlar vatadır ama sözlüklere itimat edersek ki etmeliyiz. Yurt, yaşayabildiğimiz, kültürel bir varlık gösterebildiğimiz ayağımızın yere, sağlama basabildiği yerledir. Ev ocak olunabilecek yerler yurttur, sahibi olduğumuz yerler ise vatandır. “Yurt yuva kurdular.” cümlesinden anlaşılan yurt bellidir. Vatana dâhildir. Bunu, “vatan yuva kurdular şeklinde söyleyen olmamıştır. Neden, Vatanın tamamında yaşanmaz ama vaz da geçilmez. Ağrı dağının tepesi vatandır ama yurttur demek bu noktadan akıl kârı sayılmaz.

Hâsılı vatan, mavi vatan, gök vatan gibi vasıflandırmalara konu olmuşsa elbette ki yurt kavramını da içeren bir vasfa sahiptir.  Vatan kelimesinin Arapçadan gelmiş olması, onu yurt anlamında kullanmamızın mazereti olamaz. “Vatan sevgisi imandandır.” Buyrulmuş, boşuna mı? Savaş kaçkınlarında bu sevginin tamamının var olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu sevgidir k insanın canının vatan için feda edilmesine sebep olur. Aksi, mugalata ve hezeyandır.

Bu açıklamalara dayanarak demeliyim ki bilindiği kadarıyla Mete Handan beri, her türlü şarta rağmen, vatansız kalmayan yegâne milletin Türkler olduğunu söylemek mübalağa olamaz. Dünyaya adaletin serinlik vermesi, bu vasıfta yaşamayı şiar edinmiş Türklerin, küresel düzenin adil olması için işe dört elle değil, sayısız elle işe sarılması lâzım. Mazlumların, Türklerin gelmesini beklemelerinin süresini uzatmanın anlamı yok. Çok uçtuğumu düşünmeyiniz, sadece ayaklarımı kaldırmışım, uçmaya niyetiniz yoksa yürümeyi de beceremezsiniz. Bunlar için de “Birlikten kuvvet doğar.” Atasözümüze uymalıyız. Bu da “Eğriye, eğri; doğruya, doğru diyebilmekten geçer.

Şakir Albayrak, 15.05.2025,19.10, Çekmeköy, İstanbul

 

(Yayınlanan yazılar, köşe yazarlarının kendi şahsi görüşüdür.)

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI SANAT ve BİLİM KONULU SOHBETİM PEYGAMBERSİZ İSLÂM MI OLUR? ŞERİAT KARŞITLIĞI VE TESPİTLER CUMHURİYET KAVRAMI ve MÜSTENİDÂTINA DÂİR  ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMALARINA DAİR BÜYÜK DEVLET OLMANIN NİMET VE KÜLFETLERİ “ADİLE SULTAN TESİSLERİNİN ATAŞEHİR DUDULLU KAVŞAĞI TRAFİK IŞIKLARINA KAVUŞUYOR” EV KİRALARININ MİKTARININ TESPİTİNDE MİYARLAR NELER OLMALIDIR? GAZZE’DE YAŞANAN SOYKIRIM SUÇU, DÜNYADA İLK KEZ TÜRKİYE TARAFINDAN TESCİL ETTİRİLDİ.   İBB’DE HİZMET ÜRETEN HALK OTOBÜSLERİNİN GREVİNE DAİR ATATÜRK İLKELERİNE DAİR GALAT-I MEŞHUR LÜGAT-İ FASİHTEN YEĞDİR ALFABETİK TEVŞİH ÜÇ BÜYÜK ADAM TÜRKÇE'NİN GÜCÜ NUSÛS MU, HUSÛS MU?  TÜRK KÜLTÜR ve MEDENİYETİNE DAİR DEĞERLENDİRMELER ASGARÎ ÜCRET ve VEKALETNAME ÜZERİNE EMEKLİLER ÜZERİNDEKİ MADDÎ ve MANEVÎ ÇÖKÜNTÜ BİLİM İNSANLARI KALPTE MİNİ BEYİN KEŞFETTİ BİR DİL NASIL KORUNUR? ADİLE SULTAN TESİSLERİNİN ATAŞEHİR DUDULLU KAVŞAĞI TRAFİK IŞIKLARINA KAVUŞUYOR EL İNSAF! NUTUK’A DAİR... KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARMAK BAZI KAVRAMLARIN NÜANSLARI ve MÜNASEBETLERİ FİLİSTİN’DE KAYNATILAN KAZAN! HİÇ HAYRA ALÂMET DEĞİL İHBAR MEKTUBU BU HAREKET DARBE DEĞİL, İŞGÂL HAREKETİYDİ MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞININ MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMALARININ HATIRLATTIKLARI ve TEMBİHLER (2) MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞININ MÜFREDAT DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMALARININ HATIRLATTIKLARI ve TEMBİHLER ULUSLARARASI SAVAŞ SUÇLULARINI ARAŞTIRMA MAHKEMESİ’NİN TESİSİNE RAMAK KALDI DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLARDAN BAZILARI TÜRKİYE, KENDİ ULUSLARARASI SAVAŞ SUÇLARI MAHKEMELERİ SÖZLEŞMESİ İÇİN GÜN SAYIYOR. SAHİPSİZ SOKAK HAYVANLARI NEDEN SALDIRGAN? HZ. İSA’NIN SİZE SELÂMI VAR ULUSLARARASI SAVAŞ SUÇLULARINI YARGILAMAK AMACINA HİZMET EDECEK MAHKEME, TÜRKİYE’DE NE ZAMAN İŞLERLİK KAZANACAK? İSRAİL’İN CANAVARLIĞINA DUR DEMEK İÇİN BOYKOTSA BOYKOT! GAZZE’Yİ DERT SAYMAYANLAR, SONUNDA KENDİLERİ DERT OLURLAR. YAHUDİYİ ANLARSAN... CUMHURİYET'İN İLANININ 100. SENE-Yİ DEVRİYESİ DNA TESTİNDEN ÖNCE BABALIK İDDİASININ DOĞRULANMASINA DAİR SEVR ANLAŞMASI! ŞEHİRLERİMİZE SU SAĞLAMAYAYARAYAN BARAJLARA DAİR.