İslamabad’daki barış görüşmelerinin çökmesinin ardından ABD, İran limanlarına yönelik askeri ablukayı resmen başlattı. Tahran'ın cevabı sert oldu: "Hiçbir Körfez limanı güvende olmayacak!"
13 Nisan 2026 – 22:00 ABD ve İran arasındaki gerilim, diplomasi masasının devrilmesiyle sıcak çatışmanın eşiğine geldi. Pakistan’ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerin sonuçsuz kalması üzerine, ABD Doğu Zaman Dilimi’ne göre saat 10:00 itibarıyla İran’ın stratejik limanlarını ve Hürmüz Boğazı üzerindeki kritik sevkiyat noktalarını abluka altına aldı.
JD Vance: "Nükleer Hırstan Vazgeçmediler"
ABD heyetine başkanlık eden Başkan Yardımcısı JD Vance, İslamabad’daki görüşmelerin neden başarısız olduğunu şu sözlerle özetledi:
"İran, nükleer emellerinden ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden taviz vermeyi reddetti. Güvenliğimizi ve müttefiklerimizi korumak adına ekonomik ve askeri baskı tek seçenek haline gelmiştir."
Tahran’dan Sert Tepki: "Bu Bir Modern Korsanlıktır"
İran kanadından gelen ilk açıklamada, ablukanın uluslararası hukuku çiğnediği ve açıkça "korsanlık" olduğu vurgulandı. Tahran yönetimi, sadece ABD gemilerini değil, bölgedeki diğer aktörleri de uyararak şu tehdidi savurdu:
-
"Bizim limanlarımız engellenirse, Körfez’deki hiçbir limanın güvenliği garanti edilemez."
















