Advert
https://www.sakaryadetayhaber.com/files/uploads/user/6107f0a7614917c3c78a74ebe45f00ca-616edffbe5bfa4fdf722.jpg
Olgun Sert

SEÇİM YORUMU...

01-04-2024 13:34

            Bir yerel yönetimler seçimini daha geride bıraktık. Bu seçimlerde herkesin, her kesimin alması gereken dersler vardır. Bu seçim sürecinde dikkat çeken seçmen mesajları olmuştur.


            Özellikle İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun yatırım ve hizmet yerine gençlere ve üniversite öğrencileri başta olmak üzere sosyal yardım adı altında uyguladığı maddi ve ayni destek yöntemi geçici de olsa işe yaramış gözükmektedir.


            Ülke genelinde devletin kılcal damarlarına kadar sızmış olan ve her nedense yeterince mücadele edilmeyen FETÖ militanlarının cemaatler dahil çok organize çalıştıkları ve sonuç aldıkları iddiaları dikkate değerdir.


            Sebebi ve gerekçesi bilinmemekle beraber bu seçimlerde bazı sandık kurullarında cami imamlarının sandık başkanı olarak atanmaları ve sandıklarda “Başkan” olarak görev almaları çok manidar ve dikkate değer olmuştur.


            Seçimden sonra ekonominin çökeceği ve zam furyasının başlayacağı, dövizin çok yükseleceği algılarına ekonomi yönetimi kayıtsız kalmış, yeterli bilgilendirme çalışmaları yapılamamıştır.


            AK Parti tarafından gösterilen adayların seçim çalışmalarında yeterli performansı gösterememeleri, seçim süresince sadece İstanbul seçiminin önemli olduğu kanaatinin oluşturulmasının önüne geçilememiştir.


            Emeklilere yapılmak istenen seyyanen zam konusunda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Cumhurbaşkanı ile tartıştığı ve engellediği haberleri muhalefet tarafından çok üst seviyede kullanılmıştır.

           

            İyi Parti seçmeninin CHP’ye oy verme alışkanlığının önünü almak isteyen Sn.Meral Akşener seçmeninin özellikle İstanbul,Ankara ve İzmir’de CHP’ye angaje olmasının önüne geçememiştir.

 

            Sn.Erdoğan’ın “Bu seçim benim son seçimim olacak” şeklinde açıklama yapması milli görüş tabanından gelen AK Parti seçmeninde “Yeni liderimiz ve Cumhurbaşkanımız Fatih Erbakan olsun” anlamında keskin kopmalara sebep olmuştur.

SEÇMENİN VERDİĞİ MESAJLAR:


            Özellikle İstanbul ve Ankara'da “Belediye Meclisi bizde değil engelleniyoruz” bahaneleri üzerine millet "Al sana istediğini Belediye Meclisi çoğunluğunu veriyorum ,artık bahanen yok, senden icraat bekliyorum" mesajı vermiştir.


            Seçmen,2019 seçimlerinde emaneti yaşatma ve tutunma derdinde olan özellikle İstanbul ve Ankara belediye başkanları artık bu dönemde tam anlamıyla hizmet denetimine tabi tutulacağını ihtar etmiştir.


            Seçmen özellikle AK Parti yapılanması anlamında Sn. Erdoğan'a "Yetersiz kadrolarla yol yürüyorsun ama bu yetersizliği kurmayların sana göstermiyor. Çok esaslı yeniden yapılanman gerekir" mesajını vermiştir.
            Önemli bir kısım İyi Parti seçmeni 2019 yerel yönetimler seçiminden sonra elde ettikleri mevcut makam, mevki ve diğer  kazanımlarının devamlılığını parti aidiyetinin önünde tutmayı tercih etmiştir.

 

            Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Deva Partisi bu seçimlerde oylarını konsolide edemeyerek devamlılıkları yönünden artık çok zor bir döneme girildiğinin mesajını vermiştir.

            Seçmen yerel yönetimler seçimi ile devlet yönetimi seçimlerini net olarak birbirinden ayrı tuttuğunu göstermiştir.

 

            Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde devlet  yönetiminin geçim sıkıntısının önünde olduğu mesajını veren seçmen yerel yönetim seçimlerinde geçim sıkıntısını yerel yönetimlerin önünde tutmuş, Sn.Erdoğan’a çok net mesaj vermiştir.

 

            Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yerel yönetimleri blok olarak sürekli kazanan DEM Parti ve onun bileşenleri ilk kez bu seçimlerde Şırnak seçimi kaybetmişlerdir. Şırnak belediyesinin AK Partiye geçmesi özellikle ABD,İngiltere ve Fransa öncülüğünde görülmek istenen sözüm ona  “Özerk Bölge” şer planların ortasına hançer misali girerek sözde planları yok etmiştir.

 

            Türk Milleti bu seçimlerde de en doğru kararı vermiştir. Türk Milletinin iradesi asla tartışılamaz. Bu seçimlere kadar hep muhalefette kalıp iktidarı eleştiren CHP kadroları bugünden itibaren yerel yönetimler seviyesinde de olsa artık iktidar olmuşlardır. CHP kadrolarının yerel yönetimlerdeki iktidar sınavından nasıl geçeceğini sabırla bekleyip izleyerek göreceğiz. 

 

(Yayınlanan yazılar, köşe yazarlarının kendi şahsi görüşüdür.)

Neler Söylendi?