turkiye-gundemi
Giriş Tarihi : 22-04-2022 20:52

Meme Küçültme Kimlere Yapılır?

Meme Küçültme Kimlere Yapılır?

Meme dikleştirme ve meme küçültme görünümlerini değiştirmek ve iyileştirmek isteyen kadınların en sık başvurduğu estetik ameliyatların başında gelir. Meme estetiği ameliyatları konusunda başarısını kanıtlamış bir isim olan Op. Dr. Evren İşçi meme dikleştirme ve meme küçültme ameliyatı olmak isteyen kadınların ilk tercihlerinden biridir. Kişiye özel planlamalar ve en uygun tekniklerin kullanımı sayesinde Op. Dr. Evren İşçi her hasta özelinde en iyi ve doğal sonucu almaya odaklanmaktadır.

Meme küçültme ameliyatı göğüslerdeki yağların, fazla meme dokusunun ve derinin çıkarılması amacıyla uygulanan bir cerrahi prosedürdür. Meme boyutunun küçültülmesi için yapılan meme küçültme ameliyatı; meme boyutunun, şeklinin, sıkılığının ve ağırlığının değiştirilmesinde etkili bir yöntemdir. Bu ameliyat sonucunda memelerin normalden büyük olmasından kaynaklanan cilt tahrişi, postür, boyun ve sırt ağrısı gibi birçok sorun giderilebilir.

Meme Küçültme Nasıl Yapılır?

Meme küçültme ameliyatına uygunluk kararının verilmesi için öncelikle hasta fiziki olarak muayene edilir. Genel sağlık durumunun değerlendirilmesi için röntgen, akciğer testi, eko testi, kan testi ve idrar testine ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca mamografi çekilebilir. Bu aşamada hastanın genel sağlık durumu ve rutin olarak kullandığı ilaçlar ile ilgili olarak doktorunu bilgilendirmesi gerekir.

Meme küçültme ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilir. Areola çevresinde, göğüslerin alt tarafında cerrahi kesi yapılarak fazla yağ dokusu ve cilt çıkarılır. Bazen meme ucu ve areola operasyon sırasında memelerden ayrılır ve ameliyat sonunda yeniden konumlandırılır.

Ameliyattan sonra olası ağrının dindirilmesi ve enfeksiyon riskini azaltılması için ağrı kesici ve antibiyotik reçete edilebilir. Ameliyattan sonra belirli bir süre göğüslerin şiş, morarmış ve hassas olması normaldir. Meme küçültme estetiği sonrasında ilk birkaç gün istirahat edilmesi hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşanması açısından önemlidir. Bu sürede aktivitelerin sınırlı tutulması önerilir. İyileşme süreci kişi özelinde birtakım değişiklikler gösterebilse de mümkün olan en kısa sürede iyileşme sağlanabilmesi için doktor tavsiyelerinin eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi ve reçete edilen ilaçların düzenli olarak kullanılması tartışmasız bir öneme sahiptir.

Meme küçültme ameliyatı, hastayı ağrıdan ya da ağır göğüslerle ilişkilendirilen diğer rahatsızlıklardan kurtarabilir. Fiziksel aktivitelere katılımı ve öz güveni artırabilir. Ayrıca boyun, omuz ve sırttaki ağrıları azaltabilir.

Meme Küçültmeye Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Memelerin vücuda oranla çok büyük olması sırt, boyun ve omuz ağrıları gibi fiziksel sorunların yanı sıra koşma, aerobik ve diğer egzersizler gibi yaygın aktiviteler sırasında zorlanmaya neden olabilir. Aşırı büyük göğüslere sahip kadınlar kendilerine uygun kıyafetler bulma konusunda da zorlanabilirler. Bunlar sonucunda ciddi düzeyde öz güven sorunları yaşanabilir. Meme küçültme estetiği ameliyatı memelerin vücudun kalanıyla daha orantılı bir görünüm kazanmasını sağlar, fiziksel rahatsızlığı ortadan kaldırır ve kişinin psikolojik durumunu iyileştirebilir.

Meme küçültme bazı durumlarda yalnızca liposuction ile yapılabilir. Diğer durumlarda memelerdeki fazla doku, yağ ve deri cerrahi müdahaleyle çıkarılır. Meme küçültme ameliyatı sırasında kullanılan teknik ve kesilerin yerleşim yerleri; göğüslerin birleşimine, elde edilmek istenilen sonuçlara ve cerrahın tercihlerine göre belirlenecektir.

Meme küçültme ameliyatı kapsamında memelerin boyutuna ve şekline göre kesiler yapılır. Meme uçları yeniden konumlandırıldığı gibi alttaki meme dokusu çıkarılıp tekrar şekillendirilir. Gerekli görülmesi halinde yeniden şekillendirilmiş memelerin desteklenmesi için dokuya derin dikişler atılır. Kesiler kapatılıp ameliyat tamamlanır. İyileşme sırasında vücudun üreteceği fazla sıvının boşaltılması için geçici drenaj tüplerinin yerleştirilmesi söz konusu olabilir.

Dikey kesiyle meme küçültme orta düzeyde meme küçültme için idealdir. Areola çevresinde ve memenin altında yapılan dikey kesi sayesinde yara izi minimize edilir. Daha yuvarlak ve doğal görünüm elde edilmesini sağlayan bir yöntem olma özelliğine sahiptir.

Ters T kesi daha büyük meme küçültme bakaları içi ideal bir yöntem olarak kabul edilir. Meme ucunun çevresinde, memenin altına doğru ve meme altı kıvrımında olmak üzere üç farklı kesi yapılarak memedeki fazla doku çıkarılır. Böylece meme istenildiği gibi yeniden şekillendirilebilir.

Meme Küçültme Ne Zaman Faydalıdır?

Meme küçültme estetiği ameliyatı, memeleri ciddi ağrıya neden olan ya da sağlığını etkileyen kadınlar için idealdir. Meme küçültme ameliyatı kapsamında memedeki fazla yağın, meme dokusunun ve derinin alınması yoluyla meme boyutunun küçültülmesi memelerin daha hafif, küçük ve sıkı olmasını sağlar.

Meme küçültme ameliyatı genellikle kozmetik iyileştirmeden ziyade fiziksel rahatlama amacıyla uygulanan rekonstrüktif bir prosedürdür. Memelerinin boyutundan dolayı çeşitli sorunlar yaşayan ya da memeleri arasındaki asimetrinin giderilmesini isteyen kadınlar meme küçültme estetiği ameliyatından yararlanabilirler. Meme küçültme ameliyatının en önemli özelliklerinden biri her bir hastanın bireysel hedeflerini en iyi karşılayacak şekilde özelleştirilebilmesidir.

Meme küçültme estetiği ameliyatı ile elde edilen sonuçlar normalde uzun süreli kalıcılığa sahiptir. İşlemden önce yaşanan ağrı ve kısıtlamalar bu sayede ortadan kaldırılabilir. Bununla birlikte memelerde zaman içinde yaşlama, yerçekimi, kilo dalgalanmaları ve hormonal faktörler nedeniyle birtakım değişiklikler meydana gelebilir.

 

Hülya SÜRÜCÜ

Turan AteşTuran Ateş