GÜNCEL
Giriş Tarihi : 01-09-2022 12:33

Medya temsilcileriyle buluştu

Medya temsilcileriyle buluştu

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi BAYRAKTAR, Sakarya'lı Medya Yöneticileri ile buluştu. Sakarya’da düzenlenen basın toplantısında Medya Yöneticileri ile bir araya gelen Başkan Bayraktar, yeni sezon fındık alımları ve beklentiler üzerine değerlendirmelerde bulundu. Yeni hasat sezonun üreticilere bol ve bereketli olmasını dileyen FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, fındık alımlarında serbest piyasada oluşan fiyatı takip edeceklerini dile getirdi. Son iki yıldır devletin açıklamış olduğu fiyatın sezon içerisinde serbest piyasanın altında kaldığının altını çizen Başkan Bayraktar, bu nedenle serbest piyasada oluşan fiyatın en az 1 lira üzerinde ve randıman esasına göre FİSKOBİRLİK’in fındık alımlarını sürdürdüğünü belirtti.

MÜDAHALE KURUMU DEĞİLİZ

Bu yıl fındık alımında devlet tarafından TMO’nun görevlendirildiğini belirten FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, üreticilerin FİSKOBİRLİK’in müdahale kurumu gibi davranmasını beklememesi gerektiğini dile getirdi. Bayraktar açıklamasında; “ FİSKOBİRLİK bir üretici kuruluşu, piyasayada müdahale kurumu gibi hareket etme lüksü yok. Böyle bir sistemi arkanızda devlet olmadan yürütemezsiniz. Piyasaya müdahale etmek ciddi bir maddi külfet gerektirir. Bunu da devletten başka kimse sübvanse edemez. FİSKOBİRLİK üreticinin kuruluşu. Biz üreticilerimizden aldığımız fındıkları işliyoruz, katma değer katıyoruz, sonrasında ürettiğimizden kazandığımızı üreticilerimizle paylaşıyoruz. Aslında tam anlamıyla Kooperatifçilik yapıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

FINDIĞIN SADECE FİYAT ÜZERİNDEN TARTIŞILMASI YANLIŞ

Fındığın sadece fiyat üzerinden gündemde olmasının doğru olmadığının altını çizen FİSKOBİRLİK Başkanı Lütfi BAYRAKTAR; “Fındık gibi stratejik öneme sahip, Dünyada üretiminde birinci olduğumuz ve ülkemizin en çok ihraç edilen tarım ürünü olan bir üründe, üreticilerin, siyasilerin ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin sadece fiyat konuşuyor olması doğru değil. Fındığın daha temel ve öncelikli sorunları var. Verimlilik, sürdürülebilirlik, katma değerli nihai mamul üretimi, markalaşma, stok kontrolü, arz güvenliği, tekelleşme öncelikli sorunların başında geliyor. Ancak kamuoyunda maalesef sadece fındık fiyatı konuşuluyor. Fındığı sadece fiyat üzerinden değerlendirmek, fiyat dışındaki problemleri görmezden gelmek bazı çevrelerin günü kurtarmalarına yardımcı olur. Ancak diğer tarafta sorunlar katlanarak büyümeye devam ediyor, edecek de. Hepimiz sorunların çözümü için bir şekilde elimizi taşın altına koymalıyız.” dedi.

CİROMUZ KATLANARAK ARTIYOR

Üretim faaliyetlerinin, 3 kırma fabrikası ve Giresun’da bulunan Entegre Tesislerinde 7/24 devam ettiğini dile getiren Başkan Bayraktar; “Tüm gücümüzle üretmeyi ve üreticilerimizin ürününe değer katmayı sürdüreceğiz. Yatırımlarımız ve planlamalarımız bu yönde sürüyor. Aceleci, kurumun işleyişine uygun olmayan, Kooperatifçilik ilkelerine ters faaliyetlerde bulunmamızı kimse bizden beklemesin. Ayağımızı yere sağlam basıyoruz. İç ve dış piyasada pazar payımızı artırarak ürün alımı ve üretim faaliyetlerimizi koordine ediyoruz. İnşallah bu yıl perakende ciromuzu 1 milyar TL’nin üzerine taşıyacağız.” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİLERİMİZE TEŞEKKÜR EDERİZ

Fındık alımında her geçen sezon vites yükselttiklerini belirten FİSKOBİRLİK Başkanı Lütfi Bayraktar; bu yıl mevsim şartlarının da güzel gitmesiyle üreticilerin fındıklarını rahat bir şekilde hasat edip kuruttuklarını dile getirdi. Üreticilerin bazı bölgelerde FİSKOBİRLİK’e yoğun ilgi gösterdiğini belirten Başkan Bayraktar, “Belli noktalarda Kooperatiflerimizde üreticilerimizin yoğun taleplerinden ötürü uzun kuyruklar oluşuyor. Bu durum bizleri esasında mutlu ediyor. Üreticilerimize ilgilerinden dolayı teşekkür ediyorum.” açıklamasında bulundu.

Turan AteşTuran Ateş