GÜNCEL
Giriş Tarihi : 07-09-2022 13:21   Güncelleme : 07-09-2022 15:47

Sakarya, PSB Anatolia ile kapılarını dünyaya açtı

Sakarya, PSB Anatolia ile kapılarını dünyaya açtı

07-10 Eylül tarihlerinde Sapanca Kırkpınar Sahili’nde gerçekleşecek olan PSB Anatolia 2022 Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı Açılışı gerçekleştirildi. Açılışa Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce başta olmak üzere yoğun katılım oldu. Açılışa SATSO Başkanı Akgün Altuğ, Ak Parti Sakarya İl Başkanı Yunus Tever ve Sakarya Orman Bölge Müdürü Ziya Polat ile Bölge Müdürlüğü teknik ekibi de katıldı.

İŞTE DETAYLAR:

Türkiye’nin en büyük süs bitkisi, peyzaj ve bahçe sanatları fuarı PSB Anatolia Kırkpınar’dadünyaya 5’inci kez kapılarını açtı. 200’ün üzerinde firma, 20’den fazla ülkeden sektör temsilcisi ve birbirinden farklı ürünlerle ilgili vatandaşları, sektörü ve temsilcileri bir araya getiren PSB Anatolia’nın 40 binden fazla misafiri ağırlayacağı öngörülüyor. Açılışı gerçekleştiren Başkan Yüce, “Malumunuz Sakarya’mız; süs bitkiciliği ve peyzaj sektöründe de Türkiye’nin uluslararası kapısı haline geldi. Bu alanda ilklere imza atmaya, dünyanın merkezi olmaya devam edeceğiz” dedi.

Türkiye’nin en büyük süs bitkisi, bahçe sanatları ve peyzaj fuarı 5’inci kez kapılarını açtı. Sapanca Kırkpınar’da 60 bin metrekare alan üzerine Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda dev bir fuar alanı kuruldu. Hazırlanan alanlara yıl boyunca bugünü bekleyen 200’ün üzerinde firma stant açtı. 3 kez festival ve 2 kez fuar olarak gerçekleştirilen PSB Anatolia’ya 20’den fazla ülkeden firma katılım sağladı. PSB Anatolia Süs Bitkileri, Peyzaj, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı’nda ayrıca ilgili bölümlerin yer aldığı 19 üniversiteden öğrenciler yer aldı.

10 Eylül’e kadar ziyarete açık

7 farklı oturum ve eğitimin yapılacağı fuarda gerçekleşecek Öğrenci Tasarım ve Uygulama Yarışması’nda başarı sağlayan öğrenciler hayallerini gerçekleştirecek. Fuarın açılış töreninde kurdeleyi Başkan Ekrem Yüce ve protokol üyeleri birlikte kesti. Programa Sakarya Valisi Vekili Muhsin Çatmadım, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ali İnci,  AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Sakarya Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, ilçe belediye ve AK Parti teşkilat başkanları, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Süs bitkisi, peyzaj ile bahçe sanatları ürünleri, iş makineleri ile ekipmanları, sulama sistemleri, saksı üretimi, kent ve bahçe mobilyaları, çocuk oyun grupları gibi geniş bir yelpazenin sunulduğu fuarı 7-10 Eylül tarihleri arasında tüm vatandaşlar ücretsiz olarak ziyaret edebilecek.

Tarımda ve üretimde öncü şehir Sakarya

Açılışta konuşan Başkan Ekrem Yüce, Sakarya’nın jeopolitik konumu ve toprak verimi itibariyle dünyanın en kıymetli şehirlerinden bir tanesi olduğunu ve bu potansiyeli en iyi şekilde kullandıklarını ifade etti. Tarımsal anlamda, süs bitkisi, meyve ve sebze üretim faaliyetlerinden bahseden Yüce, Sakarya’nın UTÇEM, Yanık Fidan Teşhir Merkezi, BAHÇEM, Sakarya Botanik Vadisi, Seracılık Mükemmeliyet Merkezi gibi vizyon projelerle bu alanda rol model bir kent haline dönüştüğünü vurguladı.UTÇEM projesi ile gelecekte Sakarya’nın ekolojisine uygun geleneksel ve endüstriyel üretimde merkez haline geleceğini söyleyen Yüce, 200 milyon TL’lik yatırımla Türkiye tarımına yön verecek bir iş çıkaracaklarını belirtti.

“Geleneksel ve yöresel üretimin merkezi olacak”
Yüce, projenin detaylarına yer verirken, “Sakarya’mız jeopolitik konumu sebebiyle ülkemizin nadide şehirlerinden birisidir. Tarımsal üretime bu kadar yatkın bir şehir olmamızın bilinci ile çalışıyor, bunu fırsata çeviriyoruz. Süreklilik ve ürün kalitesi tarımsal üretimin en önemli etkenlerindendir. Tarımda sürekliliği sağlayabilmenin en önemli yolu tarımsal faaliyetlere yabancı olmayan gençler yetiştirmek ve bu gençleri desteklemek olacaktır. Genç girişimcilerimizin eğitilmesi ve desteklenmesi, çiftçilerimizin ihtiyaçlarının karşılanması, üreticilerin aileleriyle birlikte tarımsal üretimin her alanına aşina olabilecekleri bir merkeze sahip olabilmeleri adına Alancuma’da AR-GE Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi Projemizi hayata geçiriyoruz. UTÇEM; yeni üretim tekniklerinin gösterildiği, deneme ve demonstrasyon alanlarının bulunduğu, geleneksel ve yöresel ürünlerin üretildiği bir merkez olacak” diye konuştu.

“Katma değeri yüksek ürünler üreteceğiz”

Şehrin iklimine, toprak yapısına uygun ve katma değeri yüksek ürünler üreteceklerini kaydeden Başkan Yüce, “AR-GE Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezimiz ile çiftçilerimiz, genç girişimcilerimiz; şehrimizin toprak ve iklimine uygun, katma değeri yüksek ürünler üretilmesi konusunda bilinçlenecekler. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanımız ve İl Milli Eğitim Müdürümüz ile Tarım Meslek Lisesi için bir protokol imzaladık. Bu bağlamda lisemiz için yakın zamanda çalışmalarımıza başlayacağız inşallah.Öğrenciler, Tarım Meslek Lisesinde tarımsal üretimin geleneksel ve endüstriyel boyutlarını öğrenerek bilinçli üretimdeki yerlerini alacaklar. Sakarya ekolojisinde yetiştiriciliğinin yapılabileceği 23 tür ve 65 çeşit meyve plantasyonlarının oluşturulduğu 120 dekarlık alanda tarımda inovatif çalışmaların uygulaması sergilenecek ve katılımcılara uygulamalı olarak gösterilecektir. Proje çalışmaları Eylül 2019 tarihinde başladı. Toplam maliyeti 200 milyon lira olacağını tahmin ettiğimiz proje için şu ana kadar 9 milyon 550 bin 150 lira yatırım yaptık. Projemizi inşallah 2023 yılında tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

“İlklere imza atmaya devam edeceğiz”

Yüce, süs bitkiciliği ve peyzaj alanında da ilklere imza atmaya devam edeceklerini vurgulayarak, “Yakın zamanda faaliyete geçirdiğimiz Ormanpark Bahçem Showroom, Sakarya Millet Bahçesi Showroom ile halkımıza hız kesmeden hizmetlerimizi devam ettiriyoruz.Malumunuz Sakarya’mız; süs bitkiciliği ve peyzaj sektöründe de Türkiye’nin uluslararası kapısı haline geldi. Bu alanda ilklere imza atmaya, dünyanın merkezi olmaya devam edeceğizŞehrimizin fidan ve süs bitkiciliği alanındaki potansiyelini öne çıkartmak için geçtiğimiz yıllarda Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivalini düzenledik. Son yıl bu festivalimizi PSB Anatolia Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı olarak gerçekleştirdik. Bu sene de ikincisini gerçekleştireceğimiz PSB Anatolia FuarıPeyzaj ve süs bitkileri sektöründe yeni ticaret fırsatlarını bünyesinde barındıracak. Katılımcılar; fuar alanı içerisindeki toplantı salonları, VIP toplantı salonları, konferans ve seminer salonları ile kurumlarla doğrudan iletişim kurma olanağı sağlayacak.Böylece marka bilinirliğini artıracak, yenilikleri tanıyacak, prestij sağlayacak ve sektördeki gelişmeleri ve beklentileri yakından takip edecekler” ifadelerini kullandı.

Adıyaman: “Başkanımız ve emeği geçen herkese teşekkürler”

Fuar koordinatörü Remzi Adıyaman Sakarya’ya değer katmaya devam edeceklerini ifade ederek, “Bu yıl 200 civarında bir katılımcı ağırlıyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde birçok kurumla büyük bir iş yapıyoruz. Başta başkanımız ve beraberindekilere teşekkür ediyorum. Bu noktalara gelmemizde emekleri çok büyük. Geçtiğimiz yıl pandemiye rağmen 30 bin kişiyi ağırladık. Adımızı tüm dünyaya duyurmaya çalışacağız. Binbir çeşit ürünü vatandaşlarımıza sunduk.  Bu işte emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler” ifadelerine yer verdi.

“Yeşil artık tüm dünyanın konuştuğu bir konu”

Açılışta söz alan Bursa Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise,“Sektör ile alakalı neler oluyor, görmek için buraya geldik. Yeşil artık bütün dünyanın konuştuğu bir konu. Artık herkes yeşile dönme çabasında. İyi yorumlamak ve iyi adım atmak gerekiyor. Yurt dışı gezilerimizde her zaman yeşili anlattık. Ben bu fuarında buna hazırlık yapıldığını düşünüyorum. Farklı hamleler yapılarak burasının çok daha büyük bir ivme katacağını ifade edebiliriz” dedi.

“Akla ilk gelen yer olmayı hedefliyoruz”

Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen de, “Sapanca’ya değer kazandırmaya devam edeceğiz. Bu alanda akla ilk gelen yer olma konusunda büyük bir çaba gösteriyoruz.  Herkese teşekkürler” diye konuştu.  Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Yasin Otuzoğlu, “Gün geçtikçe iklimin daha çok değişmesi ile bu olaylara adapte olmak için nasıl daha çok çalışmamız gerektiğini görüyoruz. İstikrarlı bir şekilde kendini geliştiren bu fuarın içinde olan herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Turan AteşTuran Ateş